Oko 80% srednjoškolaca pilo alkohol

Oko 80 odsto srednjoškolaca u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini bar jednom u životu probalo je neko alkoholno piće, pokazalo je komparativno istraživanje koje je sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti "Vita" iz Novog Sada.

Izvor: B92

Subota, 05.11.2011.

13:30

Default images

U Srbiji i Crnoj Gori je 81 odsto ispitanih srednjoškolaca pilo alkohol, dok je u BiH 76 odsto do svoje 17 godine to učinilo. Pri tom je 73 odsto ispitanika u Srbiji, 60 odsto u BiH i 55 odsto u Crnoj Gori navelo konzumiranje alkohola kao uobičajenu aktivnost koju najčešće upražnjavaju prilikom izlazaka i druženja.

"Rezultati istraživanja su pokazali da su u značajnoj meri prisutni rizični oblici ponašanja mladih, pre svega u delu zloupotrebe alkohola i pušenja, a zatim i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i kockanja, kao i to da su rizični oblici ponašanja kod srednjoškolaca u Srbiji nešto izraženiji u odnosu na ispitanike iz BiH i Crne Gore", ocenio je direktor bolnice Milan Vlaisavljević.

Istraživanje je pokazalo da su srednjoškolci u Srbiji u većoj meri okruženi drogom u odnosu na njihove vršnjake u BiH i Crnoj Gori, a na to ukazuju podaci da 41 odsto ispitane dece poznaje nekoga u neposrednom okruženju ko konzumira droge. Taj procenat u Crnoj Gori je 38, a u BiH 24 odsto.

Vlaisavljević je naveo kao najdominantniju zabludu kod ispitnih srednjoškolaca u Crnoj Gori (64 odsto) i Srbiji (58,3 odsto) podelu na takozvane lake i teške droge, dok najrealniji stav po tom pitanju imaju srednjoškolci iz BiH gde je ova zabluda prisutna kod 39 odsto ispitanika.

"Neadekvatan stav po ovom pitanju dovodi do smanjene kritičnosti prema psihoaktivnim supstancama i samim tim većeg rizika od njihove zloupotrebe", rekao je Vlaisavljević i dodao da dodatno zabrinjava nezainteresovanost srednjoškolaca za temu bolesti zavisnosti.

Prema njegovoj oceni, takvi stavovi mladih mnogu da upućuju na nedovoljan broj kvalitetnih programa prevencije koji bi na adekvatan način animirali i pripremili mlade na neke od najvećih rizika i izazova odrastanja u savremenom društvu.

Istraživanje bolnice "Vita" je pokazalo i da, uprkos zakonu o zabrani prodaje cigareta maloletnicima, svaki drugi ispitani srednjoškolac tvrdi da je probao cigarete, od čega je 56 odsto u Srbiji nastavilo redovno da puši. U BiH je taj procenat 30 odsto, a u Crnoj Gori iznosi 23 odsto.

U Srbiji 29 odsto ispitanih srednjoškolaca tvrdi da igra igre na sreću, u odnosu na 18 odsto njihovih roditelja. U BiH kocka se 27 odsto dece i 10 odsto roditelja, dok u Crnoj Gori roditelji upražnjavaju igre na sreću za šest odsto više u odnosu na njihovu decu.

I pored zakonske regulative, 72,7 odsto srednjoškolaca u BiH, 71 odsto u Crnoj Gori i 48,5 odsto u Srbiji navodi kladionice kao najdominantniji oblik igara koji upražnjavaju.

U sve tri države po polarnosti slede loto i bingo, dok su u značajnoj meri u Srbiji zastupljeni i poker aparati i rulet.

Komparativno istraživanja koje je sprovela Specijalna bolnica "Vita" rađeno je na uzorku od 914 srednjoškolaca, prosečne starosti 17 godina iz Srbije, Crne Gore i BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: