Koliko nam je voda važna?

Voda čini između 50-70 % čovekove težine i bez redovnog dopunjavanja tečnosti, njegov život se dovodi u pitanje.

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2011.

15:46

Default images

Voda je važna komponenta naše ishrane, čak iako se ne smatra određenom namirnicom.

Zašto nam je voda potrebna?

Voda je važna za rast i održavanje funkcija tela i uključena je u brojne procese. Na primer, ona izbacuje telesne viškove, reguliše temperaturu i obezbeđuje biološke reakcije koje se dešavaju u telu.

Voda se iz tela luči preko urina i znoja, i samim tim se mora zamenjivati i koristiti u ishrani. Ako se ne konzumira u dovoljnim količinama dolazi do dehidratacije, čiji su sipmtomi glavobolja, umor i gubitak koncentracije. Hronična dehidratacija može doprineti brojnim zdravstvenim problemima poput zatvora i kamena u bubregu.

Koliko vode nam je potrebno?

Telo dobija tečnost iz 3 izvora:

- pića, bilo da je reč o vodi ili drugim napicima

- čvrste hrane, naročito iz voća i povrća (ćak i hrana poput hleba i sira obezbeđuje male količine tečnosti)

- Kao nus proizvod hemijskih reakcija u telu

Većini odraslih osoba potrebno je između1,5 – 3 litara tečnosti dnevno. Napitci poput čaja, kafe ili voćnih sokova računaju se u unos tečnosti i sa sobom mogu doneti i neke druge namirnice. Ako ste fizički aktivni, imate mesntruaciju ili je vreme toplo- unos tečnosti se povećava.

Na osnovu boje urina možete proveriti da li unosite dovoljno tečnosti. Ako je boja svetlo žuta – onda pijete dovoljno vode tokom dana. Ako je urin tamo žute boje, povećajte unos tečnosti.

Kako održati nivo tečnosti u organizmu?

- Počnite sa unosom vode čim se probudite

- Tokom dana se trudite da pijete dovoljno tečnosti – računaju se i čajevi, kafe i sokovi. Samo pazite na količinu šećera koju sadrži tečnost koju pijete

- Nosite sa sobom u torbi flašicu vode

- Uz svaki obrok popijte i čašu vode

- Žeđ se javlja tek kada dehidrirate, zato popijte nešto pre nego što ožednite

- Povećajte unos voća i povrća jer te manirnice sadrže dosta vode

Flaširana voda

Postoje dve vrste: Negazirana i gazirana flaširana voda

Negazirana voda dolazi pravo sa izvora koji dopire iz zemlje. Ona mora proći odrećene higijenske standarde što znači da se i dalje tretira pre flaširanja.

Mineralna voda se pojavljuje ispod zemlje, a onda teče preko stena pre nego što se flašira, što dovodi do većeg sadržaja različitih minerala. Za razliku od izvorske vode, ne može se tretirati sem uklanjanja peska i prljavštine. Različiti proizvođači imaju i različite količine minerala u zavisnosti od izvora.

Da li je neophodno kupovati flaširanu vodu?

Ne postoje dokazi da je flaširana voda bolja od vode iz česme. Naravno sve zavisi i u kom kraju živite. Na kraju sve se svodi na vaš lični izbor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: