Epilepsija i operacija?

Imam epilepsiju još od ranog djetinjstva, pijem valproat sodijum i fenobarbital sodijum. Poslednje četiri godine nisam imao epi napade. Postoji li mogućnost operacije jer nemam napade poslednje četiri godine.

Izvor: B92

Nedelja, 08.05.2011.

13:16

Default images

Ako pacijent nije imao napade dve ili više godina doktor može sugerisati postepeno smanjivanje doze leka uz praćenje kliničkoga stanja i EEG-a da bi utvrdio je li lečenje antiepilepticima još potrebno. Odluka zavisi od mnogo činilaca, a jedan od najvažnijih je oblik epilepsije od kojeg osoba boluje. Ovo ukidanje leka mora biti vrlo lagano i oprezno. Treba uzeti u obzir razne pojave koje nastaju nakon prekida lečenja. Često zavisi od obolelog od epilepsije hoće li se odlučiti definitivno prekinuti terapiju ili ostati, radi sigurnosti, i dalje na minimalnim dozama antiepileptika i tako smanjiti mogućnost eventualnih komplikacija. Ako se napadi ponovno jave, lečenje se nastavlja s istim antiepileptikom pri čemu treba voditi računa o činjenici da iz još uvek ne sasvim objašnjenih i definisanih razloga, može isti lek pri ponovljenoj primeni biti manje delotvoran nego ranije.

Kada je reč o operaciji, osobe s epilepsijom koje slabo ili nikako ne odgovaraju na lekove mogu se podvrgnuti operaciji kojom će se odstraniti deo mozga koji uzrokuje spomenuti problem. Rezultati nove studije sugerišu, da ako se kod takvih osoba ne pojave napadi idućih 12 meseci velika je šansa da se napadai neće javljati ni kroz duži period. Stručnjaci navode kako je operacija tek zadnja mera koja se preduzima kod dugotrajnih i neizlečivih epileptičara. Možda bi u svetlu rezultata novijih studija koji pokazuju koristi od operativnog pristupa, operacija mogla biti raniji terapijski izbor za epileptičare koji ne pokazuju dobar odgovor na terapiju lekovima. U svakom slučaju, konsultujte se sa Vašim lekarom.

Dr Andrijana Jocić, lekar opšte prakse, Lekarinfo.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: