Lupanje srca i pritisak

Imam 35 godina. Radim u privatnoj firmi kao projekt manager. Posao je poprilično stresan i pred kraj radne nedelje poprilično sam iscrpljen. Zdrav sam. Ne pušim i ne pijem alkohol. Ne koristim nikakve lekove. Ne spadam ni u jednu rizičnu grupu osim što mi je radno mesto vezano za kancelariju. Idem u teretanku 4-5 puta nedeljno. Povremeno mi se javlja lupanje srca i čudan osećaj pritiska u grudima, takodje javlja mi se i visok pritisak. Ovo mi se javlja na mahove, neredovno. Lupanje srca i pritisak mi se javlja po poremeno i brzo prolazi. Nelagodnost u grudima (to mi je najbolji opisk koji mogu da izaberem umesto pritiska) mi ponekad traje po par sati isključivo u popodnevnim satima. Ove tegobe dobijam kad mi je dan poprilično miran, kao da mi ne dozvoljava da se opustim kako treba. Posetio sam kardiologa i on je konstatovao da je to posledica stresa te da je fiziološki sve u redu (za sad). Radio sam holter krvnog pritiska, EKG i ultrazvuk srca. imam dva pitanja: prvo, da li mogu
da ove tegobe gnorišem u potpunosti s obzirom da je u pitanju psihički uzrok tj da li ove povremene smetnje mogu da mi nanesu štetu ako o njima ne razmišljam i drugo,iako mi je karidiolog rekao da treba da nastavim da idem u teretanu jer mi to samo može pomoći, imam odredjene nedoumice oko toga. Naime, nisam radio test opet! U toku treniranja i neposredno nakon treninga osećam se dobro čak bih rekao jako dobro, medjutim iako redovno treniram i dalje mi se javljaju gore pomenuti problemi sa preskakanjem srca i pritiska u grudima. Ne mogu da pronadjem pravilo ili obrazac na osnovu koga bih mogao da zaključim da li mi teretana pomaže ili odmaže. Treninge radim sa umerenim težinama i ne koristim ništa od suplemenata (osim multivita šumećih tableta). Potreban mi je savet, mišljenje ili stav koji će mi pomoći da pre svega prelomim u sebi da mi teretana ne donosi ništa loše.

Izvor: B92

Nedelja, 28.03.2010.

22:57

Default images

Tegobe koje opisujete tipične su za stres kome su danas, na žalost, izloženi skoro svi. Psihička napetost nastaje kao posledica prolongiranog stresa, praćena i drugim siptomima, kao što su lupanje ili povremeno preskakanje srca, nesanica, nedostatak koncentracije, nervoza, erektilna disfunkcija i slično. Vi ste obavili kompletan kardiološki pregled iz koga se može zaključiti da je stanje vašeg srca normalno. Nakon ovoga je vaš kardiolog procenio, čini mi se potpuno ispravno, da će fizička aktivnost i rekreacija blagotvorno da deluje na vas i da umanji i postepeno eliminiše tegobe koje opisujete. Tegobama ne treba da pridajete veći značaj jer one nisu povezane sa oboljenjem srca.

Naravno, procenu sam dao na osnovu navoda iz vašeg pisma. Ako želite da čujete moje neposredno mišljenje, savetujem da zakažete kardiolšoki pregled na koji bi poneli raniju med.dokumentaciju.

dr Goran Popović - specijalista kardiologije

Dom zdravlja "Dr Ristić"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: