Dobar ili loš kašalj?

Nekada je kašalj pokazatelj da se organizam vašeg mališana uspešno bori sa bolešću, ali kada ono danima samo kašljuca, kada mu to remeti san, „kida”organizam ili je praćen visokom temperaturom, a traje više od dve nedelje - signal je da dete odvedete lekaru.

Izvor – Lisa Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 07.01.2010.

19:31

Default images

Primetili ste da vaš mališan ovih dana mnogo kašlje i to vas, naravno, brine. Ipak, naučite da razlikujete „dobar” i „loš” kašalj, jer dobar čisti pluća, a loš samo nadražuje organizam. Kašalj je u stvari refleks - odbrambeni mehanizam koji želi da „istera” problem iz disajnih organa. Dakle, nešto (sekret, zapaljenje, strano telo...) što se nalazi u disajnim putevima nadražuje posebne nervne završetke, receptore za kašalj, kojih ima skoro svuda u sluznici disajnih organa. Pluća se, inače, konstantno čiste radi obezbeđenja disanja. Vazduh od nosa do pluća prolazi pored treplji koje, kao metlicom, čiste svaki otpad iz bronhija. Treplje su „namočene” sluzi, u kojoj se prljavštine zadržavaju, kao na mokroj krpi, i izbacuju se. Kašalj ubrzava proces uklanjanja nečistoća, uključujući i mikroorganizme. Tokom bolesti virusa ima naročito mnogo, zato je kašalj prehlađenom čoveku jednostavno neophodan. Kašalj je koristan dok uklanja neželjene supstance, na primer vlagu (šlajm) iz disajnih puteva i pluća.

Takav kašalj se naziva produktivnim i često se javlja kod prehlade, bronhitisa i pneumonije (upale pluća).

S druge strane, suv, iskidan (neproduktivan) kašalj često razdražuje, ometa san, cepa grlo. Kašalj može biti simptom astme ili reakcije na dim cigareta. Produktivni kašalj - to je deo procesa ozdravljenja od prehlade i gripa. Neophodno je da uradite sve što se može kako biste pomogli dečjem organizmu da ukloni nečistoće iz pluća posredstvom šlajma i sluzi. Za to koristite sredstva za iskašljavanje, koja razlažu primese, pa će ih mališan lakše izbaciti. Plućima pomažu ne samo lekovi, nego i svaka topla tečnost, na primer supa ili čaj. Kašalj smiruje i prženi šećer rastopljen u vrućem mleku, a i inhalacije mogu da budu od velike pomoću. Treba da dajete detetu da pije mnogo tečnosti i, ako je moguće, vlažite vazduh u kući.

Zimi na radijator stavite posudu sa vodom ili makar vlažan peškir. Dete neka spava u što uspravnijem položaju, jer će tako manje kašljati.

Oprezno sa sirupima

Neproduktivan, suv kašalj, kod kojeg nema izbacivanja sluzi, možete da pobedite lekovima protiv kašlja. Ako kašalj ometa normalan san, koristite neko od lekovitih sredstava (najčešće je reč o sirupima). Iako većinu sirupa možete da dobijete bez recepta u apoteci, ipak se posavetujte sa lekarom pre nego što ih date detetu.

Ali, treba da budete oprezni sa preparatima koji sadrže kodein. On izaziva naviku i može pogodovati pojavi zatvora.

Ako prilikom kašlja dete izbacuje masu zelenkaste ili žute boje koja ima neprijatan miris, ako je kašalj praćen visokom temperaturom koja traje nekoliko dana, ako kašalj ili duboko disanje izazivaju jak bol u grudima ili dete nema vazduha - odmah idite lekaru. Postoji opasnost da je prehlada prešla u upalu pluća.

Ponekad kašalj i slabost traju dve i više nedelja. U većini slučajeva to je napad nove infekcije na već oslabljen organizam.

Takve infekcije imaju različite nazive i doktori se sa njima bore na različite načine. Organizam najčešće napadaju virusi, na drugom mestu je mikoplazma. Tada dete konstantno ima temperaturu 37–38 °C, veoma je slabo, mnogo se znoji, loše spava (kašalj mu ne da da zaspi ili ga budi).

Ređi su slučajevi kada je dugotrajan kašalj izazvan gljivicama ili hlamidijom.

Postoji još jedan od mogućih uzročnika - tuberkuloza. Kod odojčadi ovakva bolest najčešće je posledica RS virusa. Bilo koja od ovih infekcija, u slučaju nepravilne dijagnostike i lečenja, može ozbiljno da utiče na zdravstveno stanje mališana. Najčešće se javlja bronhitis, ali nekad dolazi i do upale pluća.

Osnovni simptom koji treba da vas upozori je dugotrajan kašalj koji ne prolazi više od dve nedelje. Ponekad respiratorni virusi i mikoplazma napadaju decu sa astmom - a napadi postaju učestaliji. Ljudi se mogu zaraziti mikoplazmom ili virusima (ređe hlamidiozom) u svakom kolektivu - u dečjem vrtiću, u školi, na poslu, u gostima, od najbližih koji kašlju.

Kako dijagnostikovati bolest

Dijagnostika mikoplazmoze, hlamidioze i respiratornih virusa relativno je složena - ne postoje simptomi karakteristični samo za tu bolest. Ove infekcije otkrivaju se metodama DNK dijagnostike, recimo polimeraznolančanom reakcijom ili ispitivanjem krvi iz vene na postojanje antitela na izazivače bolesti.

Malo igre

Ispiranje grla može da bude prilično efikasno u borbi protiv kašlja. Ali, kako da naučite dete da ispira grlo? Pokažite mu kako to radite vi: zabacite glavu i glasno grgoljite. To će biti vaša igra, a uskoro će dete i samo biti u stanju da kopira vaš postupak. Najpre sipajte u čašu običnu prokuvanu vodu, a zatim – čaj od žalfije ili kamilice. Važno je da tečnost detetu bude prijatna i da ne izazove refleks povraćanja, koji je u najmlađem uzrastu veoma jak.

Ako do njega dođe, ne treba insistirati na nastavku procedure.

PRVI BROJ LISA ZDRAVLJA DONOSI:

Pobedite sebe!

Kako da uživate u svakom danu

Joga - sklad duha i tela

Ispovest - Izlečila sam rak

AIDS - prevaziđite predrasude

Kasno majčinstvo - u 30. i 40.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: