Naučnici: Dijabetes je moguće izlečiti, i to ovako...

Naučnici Univerziteta u Njukaslu u Velikoj Britaniji otkrili su da gubitak manje od grama masnoće u pankreasu može da podstakne ponovnu proizvodnju insulina, čime se suzbija dijabetes tipa 2, prenosi Dejli mejl.

Izvor: B92

Subota, 16.09.2017.

20:25

Naučnici: Dijabetes je moguće izlečiti, i to ovako...
Foto: Thinkstock

Naučnici navode da konzumiranje 600 kalorija dnevno tokom osam nedelja može da spase živote miliona ljudi koji boluju od ove bolesti.

Istraživači ističu da višak kalorija dovodi do nastanka masne jetre, stanja usled kojeg ovaj organ proizvodi veliku količinu glukoze u organizmu.

Višak masnoća prosleđuje se u pankreas, čime se ometa aktivnost ćelija koje proizvode insulin, što za posledicu ima nastanak dijabetesa.

Samo gram masnoća manje u pankreasu može da dovede do ponovne proizvodnje insulina, navodi profesor Roj Tejlor, vodeći naučnik istraživanja.

Ovakva dijeta ne samo da ima blagotvorno dejstvo zdravstveno stanje dijabetičara, već uzrokuje topljenje viška masnih naslaga u organizmu - u proseku oko 15 kilograma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: