"Zdrava" hrana koju bi odmah trebalo da prestanete da jedete

Namirnice koje se reklamiraju kao zdrave, nutricionističke su zamke koje nam prodaju kao „superhranu“, a zapravo su daleko od toga...

Izvor: B92

Nedelja, 20.08.2017.

08:15

Foto: Thinkstock

Nalepi li se na namirnicu etiketa „superhrane“ ili „zdrave namirnice“, prodaja će porasti za bar 50 odsto, što je dokaz trendova u prehrambenoj industriji i želje ljudi da jedu navodno što zdravije, organske i kvalitetnije namirnice.

Međutim, ako zaista želite zdravije da se hranite, ove tri zdrave namirnice trebalo bi da izbacite iz svoje kuhinje zauvek.

1. Pšenične pahuljice

Foto: Thinkstock
Često spominjane kao najbolji mogući izbor za doručak, saveznik zdravlja i vitke linije, pšenične pahuljice su daleko od toga za šta se reklamiraju.

U industrijskoj proizvodnji ukus pšeničnih pahuljica dodatno se pojačava dodavanjem soli i mnogih takozvanih E-dodataka, koji su zapravo natrijumove soli.

Prehrambeni stručnjaci već duže vreme upozoravaju kako „musli“ i „korn fleks“ mogu da budu kalorijske bombe zbog obilja dodatog šećera, soli (natrijuma) i masnoća.

Ako pažljivije pročitate sastav proizvoda, ustanovićete da gotovo sve pšenične pahuljice na policama supermarketa u proseku sadrže od dvadesetak do tridesetak grama šećera na 100 grama proizvoda.

Znatno bolja alternativa za doručak su zobene pahuljice i druge neobrađene žitarice za doručak koje se mogu kuvati ili jesti sirove s jogurtom, voćem, medom…

2. Hleb

Foto: Thinkstock
Beli, crni, s maslinama, sa čija semenkama, lukom, bez glutena. U osnovi, sve što je hleb je zapravo nešto u čemu bi trebalo da uživamo retko, a ne svakodnevno.

Radi se o tome da je hleb tažak za varenje, obiluje transmasnoćama, šećerom i solju, pa je kao takav najčešći krivac za porast holesterola, upale i srčane bolesti.

Ništa bolji nije glutenski hleb, jer se gluten realno zamenjuje hemikalijama kojima se poboljšava ukus.

Alternativa? Nerealno je očekivati da se hleb u potpunosti izbaci iz prehrane, ali treba ga svesti na najmanju moguću meru.

3. Margarin

Foto: Thinkstock
Za margarin se tvrdi da je zdrav za srce, snižava holesterol i pritisak, pomaže kod mršavljenja i poboljšava zdravlje u svakom pogledu. Dobro zvuči, ali postoji jedan problem — to nije istina.

Proizvodi se od biljnih ulja, koja se dobijaju hemijskim procesom odvajanja uz pomoć hemijskih otapala.

Visoka temperatura u procesu prerade ulja uništava u njemu vitamine i antioksidante i nastaju slobodni radikali koji mogu izazvati velika oštećenja u ćelijama i povećati rizik od raka.

Zatim se u procesu hidrogenizacije tekuća ulja menjaju uz upotrebu nikla kao katalizatora, a ostaci hemikalija koje se koriste u preradi ostaju u proizvodu.

Alternativa? Stari, dobri, organski puter, s masnoćama koje su dobre za vas. Naravno, ako ste srčani bolesnik, to znači uživanje u najmanjoj mogućoj meri masnoća, pa tako i maslaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: