Naučnici uzbuđeni zbog otkrića gena povezanih s Alchajmerom

Uzbudljivo otkriće dva gena koji se povezuju sa Alchajmerovom bolešću moglo bi dovesti do novih terapija za ovu trenutno neizlečivu bolest, kažu naučnici.

Izvor: Independent

Ponedeljak, 17.07.2017.

18:59

Naučnici uzbuđeni zbog otkrića gena povezanih s Alchajmerom
Foto: Thinkstock

Utvrđeno je da jedan od njih sprečava razvoj bolesti, dok različite mutacije drugog povećavaju šanse od dobijanja Alchajmera.

Iako su geni koji utiču na verovatnoću dobijanja ovog oblika demencije i ranije otkriveni, ova otkrića nude mnogo veću šansu za razvoj efikasnog tretmana.

Dr Rebeka Sims sa Univerziteta u Kardifu kaže da ovi geni sugerišu da imune ćelije u mozgu igraju ključnu ulogu u razvoju bolesti.

"Ovo je mnogo uzbudljivije otkriće gena koji se povezuju s Alchajmerom od prethodnih. Ranije se nije znalo kako oni funkcionišu", kaže dr Sims.

Za razliku od drugih gena, ova dva - PLCG2 i ABI3 - izazivaju promene u proteinima uključenim u bolest.

Ovi geni pronađeni su u DNK desetina hiljada pacijenata koji boluju od Alchajmerove bolesti, za razliku od ljudi koji nemaju taj oblik demencije.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Nature".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: