Kako da se konačno odviknete od tih "zaraznih" slatkiša?

Nije nikakva tajna da mnogi ljudi jedu više šećera nego što bi trebalo, samo zato što većina prerađevina u sebi sadrži tu namirnicu. Međutim, razlog je i u tome što slatkiši i zaslađeni gazirani sokovi izazivaju zavisnost i teraju vas da ih s vremenom unosite sve više i više.

Izvor: Business Insider

Sreda, 05.07.2017.

17:59

Default images
Foto: Thinkstock

Nutricionisti imaju jasan plan koji može da vam pomogne da prekinete taj začarani krug.

Predstavljamo vam ključne korake:

Čitajte deklaracije

Mnoge prerađevine sadrže mnogo više šećera nego što mislite. Čitajte deklaracije i proveravajte sadržaj šećera i trudite se da u ishranu uvrstite što više svežih proizvoda.

Izbegavajte slatkiše

Foto: Thinkstock
Ovo je jasno samo po sebi. Slatkiši su takozvane "prazne" kalorije, namirnice koje ne hrane vaše telo, ali ga zato zatrpavaju velikim količinama šećera, koji izaziva brzi skok, a zatim i pad insulina u krvi, zbog čega ćete nedugo nakon što pojedete slatkiš ponovo biti gladni.

Gazirane sokove zamenite kiselom vodom

Kao i slatkiši, gazirana pića će vas samo izgladneti. Ako ste navikli na njih, pređite na kiselu vodu. Ukus možete obogatiti sa malo limunovog soka.

Jedite redovno

Redovni obroci stabilizuju nivo šećera u krvi, zbog čega ćete manje osećati glad i želju da grickate.

Jedite više voća i povrća

Umesto da se fokusirate na to šta izbacujete iz ishrane, pažnju usmerite na ono što dodajete. Obogatite obroke voćem i povrćem, koji sadrže vlakna, duže vas drže sitim i imaju malo kalorija. Pritom, sadrže prirodni šećer fruktozu koja će vam olakšati odvikavanje od slatkiša.

Jedite namirnice bogate proteinima

Foto: Thinkstock
Svaki vaš obrok treba da sadrži namirnice bogatu proteinima. Kao i vlakna, protein vam omogućava da duže ostanete siti.

Pijte dovoljno tečnosti

Pored svega toga, pijte osam čaša čiste obične vode dnevno. Nekada se desi da telo žeđ pomeša sa osećajem gladi i tada posežete za slatkišima i grickalicama. Ukoliko je vaš organizam adekvatno hidriran, nećete toliko čeznuti za sokovima i gaziranim pićima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: