"Trudnoća je zdravlje žene, a ne bolest"

Buduće mame imale su danas priliku da se druže i razgovaraju sa ginekolozima, genetičarima, anesteziolozima o trudnoći i porođaju u gradskoj opštini Stari grad.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.03.2017.

19:30

Default images
Foto: Thinkstock

U savetovalištu "Mama, da li si spremna za mene?" genetičarka Milica Filipović Stanković je istakla prednosti genetičkog, prenatalnog testa koji se sprovodi od 10. nedelje trudnoće iz periferne krvi, tako da ne postoji rizik od komplikacija kao što su infekcija, kontrakcije, krvarenja i pobačaj, navodi se u saopštenju organizatora.

"Neinvazivnim prenatalnim testom moguće je vrlo rano u trudnoći otkriti prisustvo neke od najčešćih genetičkih nepravilnosti: Daunov sindrom, Patauov sindrom, Edvardsov sindrom, nepravilnosti polnih hromozoma i šest mikrodelecionih sindroma. Na zahtev roditelja moguće je otkriti i pol bebe", rekla je Filipović Stankovićeva.

Ginekolog Mima Fazlagić istakla je da je trudnoća blagosloveno stanje, da to nije bolest, već da ona predstavlja zdravlje svake žene i nešto najlepše što može da joj se dogodi.

"Trudnoća je put od devet meseci tokom koga se od jedne ćelije stvara beba od oko tri kilograma. U organizmu se tada dešavaju velike promene, on se adaptira na trudnoću, što podrazumeva mnoštvo novih simtoma i osećaja", rekla je Fazlagićeva.

Ona je naglasila da statistika kaže da bi 80 odsto žena moglo da se porodi i bez prisustva babice, a da je medicina napredovala, te da žene koje iz zdravstvenih razloga ranije nisu mogle da ostanu u drugom stanju, sada mogu da rode bebu.

"Međutim, čin prevremenog porođaja i spontanog pobačaja je i danas enigma i za medicinske radnike. Zato od normalne trudnoće ne treba praviti bolest i ne treba uticati na to da se žene osećaju uplašeno i nesrećno", poručila je Fazlagićeva.

Anesteziolog dr Jelena Đukić iz GAK Narodni front pojasnila je da je epidural vrsta anestezije, ali ujedno i jedini način da porođaj prođe bez bolova.

Epiduralno dat anestetik počinje da deluje veoma brzo, ali za puno dejstvo potrebno je oko 40 minuta.

Ginekolog prof. dr Ljiljana Mirković iz GAK Višegradska istakla je da je trudnice potrebno edukovati da glavobolja, otoci, bol u trbuhu i ispod desnog rebarnog luka, smetnje sa vidom predstavljaju najozbiljnije simptome koji zahtevaju neodložno dalje ispitivanje.

Savetovalištu "Mama, da li si spremna za mene?" prisustvovalo je više od 100 trudnica, a najsrećnija je na poklon dobila besplatno čuvanje matičnih ćelija, poklon Medigena.

Savetovalište za trudnice organizovali su Udruženje žena "Naša Aska", Gradska opština Stari grad i Medigen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: