Endokrinolog: "Oboljenje pinealne žlezde zbog toplomera u domenu naučne fantastike" VIDEO

Zbog epidemije koronavirusa, svakodnevno nam mere temperaturu pomoću beskontaktnih, infracrvenih toplomera.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2020.

15:16

Endokrinolog:
Foto: Printskrin/Prva TV

Među roditeljima dece koja idu u vrtić pojavio se strah da merenje temperature na čelu oštećuje pinealnu žlezdu ili epifizu, ali to nije slučaj, kako tvrdi prof. dr Katarina Lalić, endokrinolog.

Priča je krenula iz Australije letos. Neka medicinska sestra je bila uzbuđena zbog toga što merač izgleda kao pištolj i izjavila da to psihološki nije dobro uperiti u decu i oko toga se zavrtela priča. Ona je na to nadodala da to može da ošteti pinealnu žlezdu. Čitava priča se, kako smatra dr Lalić, razvila u paranoju. Ona je demantovala i to da nas merač negativno zrači.

"On ne zrači ništa, on naprotiv meri naše zračenje. Merač meri temperaturu tako što mi emitujemo zračenje, a ne aparat", kaže dr Lalić za "150 minuta".

Šta je pinealna žlezda?

Pinealna žlezda ili epifiza luči melatonin za naš ritam danju da budemo budni, a noću da spavamo.

"Ova žlezda koja je duboko unutar našeg mozga prima impulse od naših očiju, odnosno rožnjače da je trenutno svetlo ili mrak i na osnovu toga zna da li da luči ili ne, melatonin. Kad imate promenu vremenskih zona, kada putujete, sigurno je da ćete imati nesanicu uz svoj bioritam na koji ste navikli. Postoje retki tumori mozga koji mogu da zahvate i pinealnu žlezdu, ali to su toliko retki slučajevi. Uopšte oboljenje pinealne žlezde praktično da ne postoji. To je jako retko i u domenu naučne fantastike. Ja za ovih 30 godina, koliko radim kao endokrinolog, nisam videla da neko boluje od pinealne žlezde", ističe endokrinolog.
Da li su u vrtićima upoznati sa ovim problemom saznajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: