Dilema: Da li je dete pametno na mamu ili na tatu? Naučnici kažu...

Tema o kojoj svi roditelji vole da raspravljaju, kako ozbiljno, tako i u šali, jeste od koga su deca nasledila svoju inteligenciju.

Izvor: N1, RTL

Petak, 12.10.2018.

08:39

Dilema: Da li je dete pametno na mamu ili na tatu? Naučnici kažu...
Foto: Thinkstock

Ali zapravo postoji naučni razlog zbog kog deca nasleđuju svoju inteligenciju od svojih majki. Više studija, naime, pokazuje da je X hromozom odgovoran za 'prenos' inteligencije.

Žene imaju dva ta hromozoma (XX), a muškarci imaju samo jedan (XY) - tako da je dvostruko verovatnije da će deca naslediti inteligenciju od majki nego da će je naslediti od očeva.

Bilo je nekoliko studija koje su se time bavile tokom prošlih nekoliko godina. Jedna studija u Odseku za medicinska istraživanja za društvene i javno zdravstvene delatnosti u Glazgovu otkrila je da deca 'imaju tendenciju da inteligencijom budu sličnija majkama'.

Istraživači su intervjuisali decu svake godine od njihove 14. do 22. godine, uzimajući u obzir različite činioce poput obrazovanja i društveno-ekonomskog statusa. Otkrili su da su najbolji prediktor inteligencije upravo njihove majke - IQ mladih ljudi bio je oko 15 bodova različit od IQ-a majke.

No, nisu svi naučnici saglasni s ovim osnovnim principom X hromozoma. Ostali istraživači naglasili su da genetika nije jedini faktor u određivanju inteligencije deteta.

Prema Psychology Spotu, procenjuje se da je 40-60 odsto inteligencije nasledno - ostatak dolazi iz našeg okruženja. Tako majke i tate mogu da igraju važnu ulogu u emocionalnom i intelektualnom razvoju svoje dece izgradnjom samopouzdanja, igranjem i podučavanjem novih veština, prenosi RTL.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: