Zašto su devojčice uvek "tatine princeze"?

Iako se uvek verovalo da su roditelji mnogo više emotivno vezani za svoju žensku decu nego mušku, čini se da je i zaista tako.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2017.

16:18

Default images
Foto: Thinkstock

Naime, novo američko istraživanje je pokazalo da se očevi zaista drugačije prema ćerkama nego prema svojim sinovima. Naučnici su istraživali kako mozak očeva reaguje prema deci i da li se svesno ili nesvesno ponašaju drugačije.

Rezultati su pokazali da su tate svojim devojčicama devali više koristeći analitički govor, dok su se sa dečacima igrali grublje.

Takođe, očevi su dobili zadatak, da gledaju fotografije dece sa srećnim, neutralnim i tužnim izrazom lica dok im doktori snimaju mozak. Tate koje imaju mušku decu, emotivnije su reagovali na fotografije dečaka sa neutralnim izrazom lica, dok su očevi devojčica emotivnost pokazali gledajući fotografije sa njihovim srećnim izrazom.

"Ako dete plače i traži tatu oni koji imaju devojčice pre će reagovati“, rekla je doktorka Dženifer Maskaro.

S druge strane, očevi sa sinovima manje razgovaraju i obraćaju pažnju na njihove emotivne potrebe, pa samim tim, manje i pokazuju svoje emocije, što izuzetno može da utiče na emotivni razvoj deteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: