Žene bez krajnika i slepog creva su plodnije?

Ukoliko su vam uklonjeni krajnici ili slepo crevo, verovatno ste imali dobar razlog da idete na operacioni sto. Ako ste žena, isto tako verovatno vam niko nije rekao da to može da utiče na plodnost.

Izvor: B92

Sreda, 03.08.2016.

14:58

Žene bez krajnika i slepog creva su plodnije?
Foto: Thinkstock

Iako su postojale spekulacije da te dve rutinske operacije mogu negativno da utiču na reproduktivni sistem, 15-godišnje istraživanje je otkrilo da ženske osobe kojima su uklonjeni krajnici ili slepo crevo u mladosti imaju veće šanse da zatrudne od ostalih i to u ranijim godinama.

Razlozi za takvu vezu nisu potpuno razotkriveni, ali istraživanje naučnika iz Dandija je tema o kojoj se mnogo priča poslednjih dana. Oni su pregledali više od pola miliona slučajeva i ustanovili da veza postoji - kod žena koje su imale jednu operaciju učestalost trudnoće je veća nego kod onih koje nisu imale nijednu, a još je veća u slučaju žena koje su imale obe operacije.

Procenat žena koje su imale najmanje jednu trudnoću nakon operacija je 54 (slepo crevo), 53 (krajnici), 59 (obe operacije). Kod žena koje nisu išle pod nož procenat je 44 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: