Zašto ne treba kažnjavati decu kada lažu?

"Iz usta mališana dolazi istina", kaže stara izreka, a da bi ona postala realnost, ne treba kažnjavati decu kada ih uhvatite u laži, jer je to kontraporduktivno, tvrde kanadski naučnici čija je studija objavljena u časopisu "Journal of Experimental Child Psychology".

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2014.

19:45

Default images

"Kažnjavanje ne podstiče decu da govore istinu", napominju istraživači sa Univerziteta Mekgil u Montrealu.

Oni su skrivenom kamerom posmatrali 372 mališana, uzrasta od četiri do osam godina, koji su ostavljeni sami u sobi uz zabranu da gledaju u igračku koja se nalazi iza njihovih leđa. Većina dece (67 odsto) je prekršila naredbu, a dve trećine neposlušnih je zatim slagalo da se nije okrenulo.

Viktorija Talvar, jedna od učesnica u istraživanju, smatra da ne vredi plašiti decu kaznama.

"Pretnja kaznom ima zapravo suprotan efekat i samo smanjuje šanse da dete kaže istinu", navela je ona.

Tokom eksperimenta, deca koja su najmanje lagala su ona koja su bila ohrabrivana da kažu istinu i koja su bila uveravana da neće biti kažnjena.

Naime, kada su mališani bili pozvani na iskrenost, jer je to ispravno ponašanje ("reći istinu je dobro"), 85 odsto njih je ustrajalo u laži ukoliko bi im se pripretilo, dok je 45 odsto njih reklo istinu znajući da neće biti kažnjeni.

foto: flickr.com/emrank

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: