Naučnici: Dužina trudnoće može da varira i do 5 nedelja

Dužina trudnoće može prirodno varirati između različitih žena i do pet nedelja, otkrili su naučnici, piše "Independent".

Izvor: Independent

Ponedeljak, 29.09.2014.

21:35

Default images

Iako se oduvek znalo da ljudska trudnoća uglavnom traje između 37 i 42 nedelje, ova varijacija je prethodno bila pripisana nesavršenim metodama koje su korišćene za određivanje datuma porođaja.

Ženski „krajnji datum“ računa se kao 280 dana nakon početka njene poslednje menstruacije, i uglavnom se smatra najboljim načinom pogađanja. Svega 4 odsto žena porodi se na njihov određen datum, a svega 70 odsto nakon 10 dana od ovog datuma.

Međutim, istraživači sa Nacionalnog instituta za nauku zdravlja bili su u stanju da odrede tačan trenutak kada je žena zatrudnela uzimajući dnevne uzorke njihovog urina – što im je omogućilo da izoluju ulogu prirodne varijacije u dužini trudnoće.

U grupi od 125 žena, oni su otkrili da prosečno vreme od ovulacije do rođenja iznosi 268 dana – 38 nedelja i dva dana – i da dužina trudnoće može varirati i do 37 dana, sudeći po rezultatima objavljenim u „Žurnalu ljudske reprodukcije“.

„Pomalo smo iznenađeni ovim otkrićem. Znamo da dužina trudnoće zavisi od žene do žene, ali deo te varijacije oduvek je bio pripisivan dodeljivanju datuma začeća. Naše merenje dužine trudnoće ne uključuje ove izvore grešaka, a ipak i dalje postoji razlika od 5 nedelja. To je fascinantno“, izjavila je dr En Mari Jukić.

Na dužinu trudnoće može uticati nekoliko faktora. Starije imaju tendenciju kasnijeg porađanja, dok žene koje su po rođenju imale veću težinu takođe imaju duže trudnoće.

Istraživači dodaju da bi medicinski profesionalci ženama trebalo da objasne da datum porođaja uvek predstavlja njihovu procenu, a da ovo istraživanje pokazuje da on može ozbiljno varirati.

Foto: Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: