"Prva godina u džepu" - Kreativni centar za roditelje

"Prva godina u džepu" je knjiga koju je napisala Tijana Vraneš i ilustrovala Milica Stevanović i predstavlja novo izdanje Kreativnog centra, namenjeno roditeljima beba.

Izvor: B92

Sreda, 11.06.2014.

09:29

Default images

Ova knjiga treba da pomogne mladim majkama (ali i očevima) da što lakše i što bezbrižnije prođu kroz period od bebinog prvog plača koji se začuje po dolasku iz porodilišta do detetove navršene prve godine.

Oslanjajući se na sopstveno znanje i iskustvo, autorka daje savete o tri najvažnija aspekta odgajanja deteta u toku prve godine:

· o ishrani, koja zaokuplja dosta vremena posvećenog bebi (dojenje, uvođenje čvrste hrane, alergije itd.);
· o tome kako obezbediti bebin zdrav emocionalni razvoj uvažavajući potrebe i bebe i roditelja;
· o igri kao značajnom podsticaju razvoja i o tome kako se sve može igrati s bebom i tako vreme provedeno s njom ispuniti na lep i koristan način.

"Pišući ovu knjigu, pokušala sam da svoju profesiju psihologa donekle držim po strani. Nisam želela da u prvi plan stavim psihološka znanja, teorije i preporuke, niti mi je bila namera da kažem i objasnim sve. To, naravno, i nije moguće. Sasvim je sigurno da ćete naći bezbroj izuzetno značajnih knjiga zasnovanih na višegodišnjim istraživanjima, s hiljadama referenci, a u kojima se sa zastrašujućom naučnom preciznošću obrađuju posebne teme iz ove oblasti. Nekada je veoma teško snaći se u svim tim knjigama."

"Moja jednostavna želja bila je da vam, prema sopstvenom znanju i iskustvu, pomognem da se izborite sa iskušenjima i nedoumicama koje nosi prva godina bebinog života – da je bezbrižno hranite, da uživate u druženju i igranju s njom i da što manje i što ređe plačete. Dok sam je pisala, doživljavala sam je kao uputstvo jedne mame drugim mamama, kao mehurić u okeanu majčinske solidarnosti."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: