Kako negovati kožu bebe?

Iako izgleda slično, koža beba je značajno drugačija od kože odraslih osoba, zbog čega je potreban poseban oprez pri upotrebi krema, ulja i losiona.

Izvor: B92, T.B.

Ponedeljak, 20.01.2014.

18:42

Default images

Šta je to što je specifično za kožu bebe, pitali smo specijalistu dermatologije ordinacije Dermatim, dr Svetlanu Đurišić.

"Koža bebe je za 40% tanja nego koža odraslih osoba. Spoj izmedju površnog sloja kože (epiderm) i dubokog sloja kože (derm) je neuporedivo slabiji nego kod odraslih, zbog čega su povrede kože vrlo česte i mogu se desiti i kod odlepljivanja najobičnijeg flastera.

Činjenica da je površina kože kod novorođenčeta u odnosu na njegovu telesnu masu pet puta veća nego kod odraslih znači neuporedivo veću resorpciju svih supstanci koje se nanose na kožu kao i mogućnost neuporedivo lakse dehidratacije. Koža novorođenih beba kao osnovnu funkciju ima mehaničku barijeru prema spoljnoj sredini. Ona je prva odbrana od raznih virusa, bakterija i gubitka elektrolita", kaže dr Đurišić.

Prilikom izbora kozmetike, izbegavajte dodatke veštačkih boja i visoko alergene i iritirajuće konzervanse stoga se penušave kupke ne preporučuju tokom prve godine života. Prilikom kupanja posebno treba obratiti pažnju na područja iza ušiju, ispod brade, u pelenskom predelu i između prstiju na nogama i rukama.
jared/Flickr.com
Gde biti poseban oprezan i koje supstance mogu da izazovu reakcije u bebinom organizmu?

"Supstance koje su se uvek smatrale kao potpuno bezbedne, aplikovane na velike površine kože novorodjenčeta mogu imati uticaj na ceo organizam. Korišćenje povidon joda može uticati na smanjenje rada funkcije štitne žlezde. Borna kiselina kao vrlo blag antiseptik ako se nanosi na veći deo tela, što je nekada bilo uobičajeno jer se nalazila u puderima i kremama za bebe, može dovesti do mučnina i povraćanja pa čak i epileptičnih napada. Neomycin može dovesti do gubitka sluha. Benzokain stvara methemoglobinemiju a visoko potentni kortikosteroidni kremovi dovode do atrofije kože. Organski i prirodni preparati mogu biti primamljivi nazivom ali u određenim situacijama imaju sasvim pogrešno dejstvo", objašnjava dr Đurišić.

Ispiranje kože kamilicom smatra se kao pogodno za negu osetljive kože a kamilica je jedan od najčešćih alergena i dodatno isušuje kožu bebe. Maslinovo ulje koje je vrlo često baza mnogih prirodnih proizvoda ustvari remeti barijeru kože, za razliku od suncokretovog ulja koje deluje vrlo pogodno na kožu.

Ono što je važno razumeti je da svaka od supstanci može da se koristi vrlo bezbedno na malim površinama i u malim količinama, svakako značajno kraće nego kod odraslih. Kasnije izlaganje kože novorođenčeta hemijskim supstancama smanjuje mogućnost razvoja preosetljivosti organizma na iste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: