Ko kaže da deca ne treba da ljube bake?

Roditelji koji nagovaraju svoju decu da ljube bake i deke greše, stavovi su određenih stručnjaka.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.01.2014.

12:53

Default images

Umesto da dete nauči da pokazuje ljubav, ovakvo ponašanje može pomutiti njihove granice o tome šta je dozvoljeno u fizičkom kontaktu a šta nije, kaže Lusi Emerson - koordinatorka Seksualnog edukativnog foruma u Velikoj Britaniji, a to kasnije može dovesti do češćih seksualnih zlostavljanja ovih osoba.

Mnogo bolji način je ohrabriti dete da pošalje poljubac, mahne ili "baci kosku", tvrdi ona i dodaje: "Deca od samog početka moraju da shvate važnost pristanka i da su njihova tela samo njihova."

Njen kontroverzni stav odmah su napali svi oni koji promovišu roditeljstvo i porodicu. Rekli su da nema jasnih dokaza da su deca koju ubeđuju da ljube bliske rođake u većem riziku da budu seksualno eksploatisana u budućnosti.

Emersonova je svoj komentar iznela u onlajn magazinu "Sex Education Forum" a diskutujući o nacionalnom istraživanju o seksualnom ponašanju istakla je da je jedna od pet žena i jedan od dvadeset muškaraca, u Britaniji, iskusio seksualni napad protiv svoje volje i da je to probudilo pitanje kada deca treba da nauče o tome šta znači pristanak.

S druge strane dr Meg Barker, predavač psihologije, kaže da je ideja da decu ne treba podsticati da ljube svoje rođake besmislena zato što je "to nešto što treba očuvati, jer je to deo brige o porodici".

"Roditelji su vrlo senzibilni i tačno znaju šta je prikladno za njihovu decu. Ovakav stav želi da oduzme bilo kakav ljudski osećaj ljubaznosti tokom podizanja dece", dodaje ona.

"Ukoliko dete nije naučeno kroz porodične veze kako da ispolji ljubav, onda će sa tim imati velikih problema kao tinejdžer ili odrastao čovek", zaključila je ona.

Foto: criswatk/www.sxc.hu

Šta vi mislite, da li je ljubljenje članova familije štetno ili nije?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: