Da li reći deci da imate predispoziciju za rak?

Stručnjaci ne savetuju da mala deca budu testirana na poznate gene koji određuju šanse za rak dojke. Ali ako se majke testiraju, da li treba da kažu svojoj deci, koja možda nose rizik za isti gen?

Izvor: B92

Četvrtak, 04.07.2013.

11:30

Default images

U studiji koju je radio Lombardi centar koji istražuje rak u Džordžtaunu, učestvovala je 221 majka a većina njih je saznala da nosi BRCA1 i BRCA2 genske mutacije koje uvećavaju rizik za razvijanje raka dojke i jajnika, i većina njih je odlučila da kaže svojoj deci rezultate.

One su rekle da su se osećale lakše kada su rekle rezultate deci, za razliku od onih koje su odlučile da prećute.

Žene su pre testiranja na BRCA test išle na genetsko savetovanje i, kako same kažu, olakšanje nije bio jedini motiv za ovu akciju već i činjenica da su osećale obavezu da sa decomo ovome popričaju jer ova informacija se tiče njihove budućnosti i zdravlja.

Manje od 10% žena sa rakom dojke ima BRCA mutaciju ali doktori preporučuju da se žene, koje imaju porodičnu istoriju ove vrste raka, testiraju na genetsku abnormalnost obzirom na to da lekovi, operacija i terapije mogu spasiti životi ili ga barem produžiti.

Kada reći detetu za rezultat testa?

Anðelina Džoli podvrgla se dvostrukoj preventivnoj mastektomiji, nakon što su doktori ustanovili da postoji velik rizik da oboli od raka dojke; Foto: Beta, AP/Carlo Allegri, File
Eksperti kažu da godine ne treba da budu jedino merilo kada je ova delikatna tema u pitanju. Važno je da dete bude zrelo, da razume šta se govori.

Iako vreme kada treba reći detetu zavisi od porodice do porodice, pedijatrijska i genetska javnost je podeljena oko toga kada i samo dete treba testirati.

Navodno, maloletnike ne bi trebalo testirati ukoliko ne postoji zdravstvena sumnja na bolest.

Ali šta sa roditeljima koji odluče da testiraju svoju decu kako bi znali sve o genetskoj predispoziciji? Radoznalost nije dovoljan razlog da lekar zatraži genetsko testiranje. Testiranje treba da bude put do dijagnoze određenog stanja i opcija za lečenje.

„Nećemo zatražiti testiranje samo zato što roditelji imaju pravo na njega“ kaže dr Lejni Fridman Ros, profesorka pedijatrije i kliničke etike na Univerzitetu Čikago i dodaje: „jedini razlo zašto treba zatražiti ovaj test jeste ako je on u najboljem medicinskom interesu deteta“.

Lisa Šlager (46) je saznala 1999. godine, čak i pre nego što je dobila decu, da ima genetsku mutaciju BRCA gena. Sačekala je prošlu godinu, kada je njena ćerka napunila 12 godina da joj objasni aspekte porodične istorije.

Ona je ćerku utešila tako što je rekla da nema potrebe da brine kao dete i da će imati vremena kada postane mlada žena da sazna sve o svom genetskom kodu. Lisa još uvek ovu informaciju nije podelila sa sinom, koji ima 10 godina. Ona misli da je on premlad i nespreman da obradi ovako nešto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: