Da li će biti dečak ili devojčica?

Bekamovi žarko žele devojčicu kako bi kompletirali svoju porodicu. Ali da li postoji mogućnost da dobiju dovoljno dečaka da bi čak imali sopstveni fudbalski tim? Ako Dejvid dobije na kilaži to bi značilo da Viktorija čeka devojčicu. Ali ako Viktorija ima hladna stopala bapske priče kažu da će roditi dečaka.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.01.2011.

23:40

Default images

Mejlin Bonds, babica kaže da je ipak najbolje sačekati rođenje da bi saznali pol bebe: „Mame me uvek pitaju da li im materica stoji visoko ili nisko ili da li su njihovi zahtevi za određenom hranom znak za dečaka ili devojčicu. Moguće je odrediti pol pomoću skenera nakon 20 nedelje ali pogled mora biti jasan jer i ovde može doći do greške.“

Šta je mit a šta realnost kada se radi o polu bebe?

Očeva težina

Mit: Ukoliko bebin otac „nabaci“ kilograme tokom trudnoće onda će biti devojčica, ali ako se ne ugoji ni malo, biće dečak.

Realnost: Stručnjaci u Danskoj veruju da očeva težina može da daje određene znake. U istraživanju u kom je učestvovalo 100 budućih očeva, skoro svaki koji se ugojio je kasnije dobio devojčicu. Ali samo 5 očeva koji su dobili dečaka su imali višak kilograma.

Želja za hranom

Mit: Ako žena ne može da se zasiti čokolade i šećera, verovatno će roditi devojčicu, ali ako žudi za slanom hranom, biće dečak.

Realnost: Naučnici su otpisali želju za hranom kao psihološki fenomen. Roj Pitkin, profesor akušerstva na Univerzitetu u Kaliforniji kaže: „Ako žena veruje da trudnice žude za kiselim krastavčićima, onda će verovatno i ona da ih poželi u trudnoći.“ Ali čula žene su osetljivija u drugom stanju tako da će verovatno određene mirise više voleti.

Da li nosite visoko?

Mit: Ako je stomak nisko, beba će verovatno biti dečak ali ako je stomak buduće mame visoko imaće devojčicu.

Realnost: Naučnici veruju da je način na koji se nosi stomak određen bebinom mišićnom masom. Nema dokaza koji ukazuju da su devojčice smeštene više u materici.

Mamino lice

Mit: Ako je lice buduće mame tokom trudnoće okruglo i rumeno onda će roditi devojčicu.

Realnost: Skoro sve trudnice će se ugojiti tokom 9 meseci i ovo ne može da ukaže na to da li će beba biti dečak ili devojčica. Ipak, najnovije studije u Francuskoj pokazuju da žene koje su imale akne u trudnoći imaju 90 % više šansi da dobiju devojčicu.

Otkucaji srca

Mit: Dečak ima puls ispod 140 otkucaja u minuti, dok će puls devojčica biti veći od 140 otkucaja u minuti.

Realnost: Naučnici su otkrili da devojčice imaju brži puls, ali tek nakon rođenja.

Grudi

Mit: Malo veća desna dojka ukazuje na dečaka, a veća leva dojka znači da će mama roditi devojčicu.

Realnost: Hormonske promene tokom trudnoće ubrzavaju protok krvi i dovode do promene u tkivu dojki, a to ih često čini otečenim, bolnim i neobično osetljivim na dodir. Ipak, naučnici su otkrili da nema dokaza da bilo koje promene na grudima ukazuju na pol bebe.

Jutarnja mučnina

Mit: Ako žena ima jutarnje mučnine tokom trudnoće, biće devojčica. Ali ako ih uopšte nema ili se jave vrlo retko, biće dečak.

Realnost: Majke koje očekuju devojčicu imaće ozbiljnije jutarnje mučnine. Istraživanje koje je obuhvatila više od milion trudnica u Švedskoj od 1987. do 1995. je pokazalo da je verovatnije da će žene koje imaju mučnine nositi devojčicu. „Postoje mnoga objašnjenja. Jutarnja mučnina ima veze sa hormonima – devojčice proizvode različite hormone i to može biti deo problema,“ kaže dr Majkl Svit sa Instituta za ginekologiju i akušerstvo u Londonu.

Hladna stopala

Mit: Ako mama ima ledeno hladna stopala, rodiće dečaka.

Realnost: Hladna stopala su jedan od znakova slabe cirkilacije. Naučnici u Nemačkoj su otkrili da će žene koje nose dečaka češće patiti od loše cirkulacije. Naučnik dr Aleksandar Nahnamen tvrdi: „Žene koje nose dečake češće se žale na problem hladnih stopala. Njihova cirkulacija je generalno slabija nego kod žena koje nose devojčice.“

Mama zna najbolje

Mit: Majčinski instikt je obično najpouzdaniji način da se predvidi pol bebe.

Realnost: Studija u kojoj ispitivane žene bez prethodnog znanja o polu bebe je pokazala da su buduće mame pogodile pol bebe u 71 % slučajeva.

Kinesko računanje pola bebe

Mit: Ovo funkcioniše tako što se broj ženinih godina u vreme začeća pomnoži sa brojem meseca u kom je beba začeta. Ukoliko je broj neparan možete očekivati dečaka, a ako je paran devojčicu.

Realnost: Originalni grafikon polova se sada čuva u Naučnom institutu u Pekingu i tvrdi se da je 90 % tačan, međutim naučnici nisu našli dokaze koji bi potkrepili rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: