Proveo 6 sati na operaciji i 4 meseca u komi, urasla dlaka ga umalo koštala života

Iako urasle dlake vremenom mogu da zarastu same, nemojte zanemariti simptome infekcije.

Zdravlje

Izvor: nethr

Subota, 02.07.2022.

20:46

Proveo 6 sati na operaciji i 4 meseca u komi, urasla dlaka ga umalo koštala života
Foto:Shutterstock/BonNontawat

Svi smo se bar jednom u životu susreli sa uraslim dlačicama, za koje nam nije bila potrebna medicinska intervencija. Iako je ova pojava češća kod muškaraca, veliki broj žena se suočava i sa problemima sa uraslim dlačicama.

Često su bezopasne

Urasla dlaka je dlaka koja se uvila nazad u kožu, umesto da raste sa površine kože. Medicinski je poznat kao "pseudofolikulitis barbae", a najčešći je kod ljudi sa gustom, grubom ili kovrdžavom kosom.

U najvećem broju slučajeva urasle dlake su potpuno bezopasne i nestaju same, ali u retkim slučajevima mogu da se inficiraju. Inficirane urasle dlake mogu biti veoma bolne, pa je najbolje da se ne brijete neko vreme da bi vaša koža zarasla.

Problem uraslih dlačica

"Ako urasla dlaka ili područje oko nje postane veoma bolna, vruća, crvena ili natečena, možda biste želeli da posetite svog lekara opšte prakse. Ovo je posebno važno ako imate visoku temperaturu ili ako osećate groznicu", kaže SZO.

U takvim situacijama lekari primenjuju sterilnu iglu za oslobađanje uraslih dlačica, nakon čega se daju krema ili tablete za lečenje infekcije. Međutim, ako se urasla dlaka ne leči, to može dovesti do drugih komplikacija, koje bi potencijalno mogle biti fatalne.

Urasla dlaka može izazvati stafilokoknu infekciju, a ako infekcija uđe u krvotok dolazi do sepse. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je sepsa odgovorna za jednu od pet smrtnih slučajeva širom sveta. Iako je malo verovatno dobiti sepsu od infekcije stafilokokom, ipak je moguće. Bez obzira na to, ako se stafilokoka infekcija ne dijagnostikuje i ne leči na vreme, može dovesti do hospitalizacije, pa čak i do određenih operacija.

Jedan primer je 40-godišnji muškarac iz Ohaja, čija je operacija 2016. godine trajala šest sati, a sve zbog komplikacija izazvanih uraslom dlakom. Tri godine nakon pojave urasle dlake koju nije lečio, pojavila mu se cista na nozi, zbog čega je četiri meseca bio u komi u bolnici.

Kako se leči?


Dlake se nežno mogu iščupati toplom krpom i mekom četkicom za zube. Nakon što namočite krpu u toplu vodu, nanesite je na uraslu dlaku kako biste je zagrejali i opustili pore i folikule. Trljanje peškirom nežnim kružnim pokretima može pomoći da se dlaka olabavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: