Imamo li razloga za brigu zbog ujeda komarca? Dr Adamović razjasnio za B92.net

Ujed komarca stvara iritaciju, crvenilo na koži i kod dece i kod odraslih. Šta je preporuka da koristimo da ne bi došlo do ujeda, kao i da li u Srbiji ima slučajeva u kojima se javlja teža infekcija, razgovarali smo sa prim. dr Aleksandrom Adamovićem, dermatovenerologom i direktorom Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2021.

13:09

Imamo li razloga za brigu zbog ujeda komarca? Dr Adamović razjasnio za B92.net
Foto:Shutterstock/sun ok

Ako ste već do sada istraživali o temi ujeda komaraca, znate da isključivo ženke komarci ujedaju, one ustima probijaju kožu i pronalaze kapilare najbliže površini kože, nakon toga ispuštaju pljuvačku koja sadrži proteine, a ljudski organizam to prepoznaje kao strane supstance, što izaziva reakciju na koži u vidu crvenila, vreline ili otoka.

Kako nas tokom letnjeg perioda sve dočekaju komarci i bube, zanimalo nas je šta se događa sa kožom nakon ujeda komarca.

"Komarci su vektorski insekti, što znači da oni prenose bakterije i viruse kroz ujed, oni dele pljuvačku u toku uboda nakon kojeg se javlja lokalna alergijska papula, čvorić ili plik koji prati svrab i crvenilo i to su uglavnom tegobe koje se javljaju", izjavio je za B92.net prim. dr Adamović.

"Vrlo je važno napomenuti da kod nas u Srbiji, još uvek nema virusa Zapadnog Nila, niti nekog drugog koji bi mogao da se prenese ujedom komarca, pa nema preterano velikog razloga za brigu", dodao je.

Prema njegovim rečima, kod odraslih je lakše kontrolisati taj svrab koji se javlja nakon ujeda komarca, kod dece se dešava da ona nekontrolisano u toku češanja iritiraju mesto uboda, gde se javlja limfa koja se izlije, ako se i nastavi sa iritiranjem mesta bakterije se mogu razviti po celoj koži i nakon toga nastaje infekcija kože.

Ako dođe do infekcije, dr Adamović tvrdi da se i one leče terapijom antibiotika ili sa mastima na toj bazi.

"Vrlo je bitna i prevencija ujeda, ako je već koža podložna burnijim reakcijama, ali to možemo i da sprečimo sa takozvanim repelentima, to su sredstva koja koristimo u obliku masti, ulja ili nekog rastvora sa alkoholom, preporuka je da ta sredstva sadrže eterična ulja koja su jakog mirisa, na taj način se komarci odbijaju", izjavio je prim. dr Adamović.

Dr Adamović dodaje i da smo svi podložni ujedu i da ne postoje posebni tipovi kože koji ne privlače komarce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: