Sve više obolelih od respiratornih infekcija: "Jačajte imunitet da biste ih izbegli" VIDEO

Grip nam još nije zakucao na vrata, a čekaonice u domovima zdravlja prepune su pacijenata.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.10.2019.

10:30

Default images
Foto: Printscreen/TV Prva

Samo u prošloj nedelji, od akutnih respiratornih infekcija, obolela su 14.343 stanovnika Beograda, a mnogi su se žalili i na stomačne tegobe.

O kakvim je infekcijama reč, koji su simptomi, kako se leče i šta je preventiva, u Jutru Prve TV govorio je epidemiolog, prof. dr Zoran Radovanović.

"Ovakva situacija tipična je za ovo doba godine. Rana jesen je period kada se smanjuje učestalost crevnih bolesti, a povećava se učestalost respiratornih infekcija", kaže doktor Radovanović.

Septembar je vreme kada se deca vraćaju u vrtiće i škole, pa su ova mesta pravi rasadnici infekcija, upravo zbog velikog broja dece, pa je verovatnije da se u ovom periodu odrasli zaraze od dece, nego deca od njih.

"Ovakve okolnosti pogodne su za razvoj virusa, bakterija i respiratornih infekcija", rekao je epidemiolog Radovanović.

Profesor ističe da je prevencija od obolevanja zapravo jačanje imuniteta koje se ne postiže unosom suplemenata, već optimalnim ritmom rada i odmora, adekvatnim snom, raznovrsnom ishranom, ali i izbegavanjem stresa.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-snimku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: