Samo pola sata jesenje šetnje dovešće vaše zdravlje i izgled do savršenstva

Čoveku je potrebno oko tri kilometra hoda dnevno da bi zadovoljio dnevnu potrebu za fizičkom aktivnošću, a to znači da treba da izađete nekoliko stanica ranije iz autobusa ili da idete pešaka do prodavnice.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 15.09.2019.

16:15

Default images
Foto:depositphotos/ monkeybusiness

Vežbanje u hladnijim danima je poslednje što ljudi žele da rade. Radije bi se zavukli pod ćebe i tu prezimili. Ipak, dovoljno je svega pola sata za fizičku aktivnost kako bi se poboljšalo zdravlje, raspoloženje, a i figura bila na zadovoljavajućem nivou.

Nisu potrebni nikakvi tegovi ili posebna oprema za vežbanje, jer tih pola sata je dovoljno samo da se hoda. Ovaj vid fizičke aktivnosti je, iako deluje nedovoljan, zapravo jedan od najboljih načina na koje se čuva zdravlje. Odrastao čovek trebalo bi barem tri kilometra dnevno da pređe da bi opšte zdravlje organizma bilo u dobrom stanju.

Hodanje je posebno preporučljivo pred kraj leta i u toku jeseni, jer tada se dolazi do najboljih rezultata.
Foto:depositphotos/Cristina Conti
Ovo doba godine je najbolje za sticanje navika. U septembru se kreće u školu, završavaju se odmori, počinje posao, i zbog toga smo naviknuti da u ovom periodu započinjemo stvari, a uz sve ostale obaveze i da ih uvedemo u svakodnevne aktivnosti.

Nije previše vruće, a nije još ni hladno. Visoke temperature i vlažnost vazduha mogu da veoma otežaju vežbanje, pa makar to bilo i samo hodanje. Bez toplote i vlažnosti, mnogo je prijatnije hodati, a i nema drugih izgovora koje možete koristiti sa odlaganjem ove izrazito zdrave rutine.

Fizička aktivnost dovodi do potrebe za zdravom hranom. Zbog redovnog pešačenja potrebna je veća količina hrane, ali ubrzo ćete primetiti da vam se više ne jede brza hrana, jer će organizam imati potrebu da zdravim obrocima, jer nezdravi ne pružaju dovoljno željenih materija. Ovo je period godine kada priroda nudi raznovrsno voće i povrće, pa će vaše telo dobiti vitamine koji su mu potrebni. Dovoljna fizička aktivnost sprečava "jesenju/zimsku depresiju". Boravak na otvorenom u toku hladnih i mračnih meseci dobar je za psihičko zdravlje, koliko i za fizičko. Osim što vodi do dobre forme, hodanje povećava i nivo hormona serotonina, koji povoljno utiče na dobro raspoloženje.

Ako sada počnete sa ovom jednostavnom aktivnošću, nećete moći da prestanete. Nakod dva ili tri meseca vežbanja i zdravije ishrane biće teže odbaciti sav trud, piše "Zadovoljna.hr". Naravno da ćete se opustiti oko božićnih praznika, ali ćete ubrzo shvatiti da vaš organizam traži da ponovo izađete napolje i šetate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: