Moćan su antioksidant, čuvaju srce i sprečavaju nastanak karcinoma

Kao i svi orašasti plodovi i lešnici su bogati hranljivim materijama i sadrže proteine, vitamine, minerale i masti.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 13.09.2019.

11:45

Default images
Foto: Depositphotos/matka_Wariatka

Najviše se uzgajaju u Turskoj, Italiji, Španiji i Sjedinjenim Državama. Možete da ih jedete sirove ili pečene. Sto grama lešnika sadrži 628 kalorija, 60,75 grama masti, 16,70 grama ugljenih hidrata, 9,7 grama vlakana i 14,95 grama proteina. Takođe, sadrže vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, kao i kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum i cink.

Lešnici su moćan antioksidant. Antioksidanti štite telo od oksidativnog stresa i pomažu u prevenciji bolesti poput karcinoma i bolesti srca. Takođe, sadrže i proantocijanidin poznat po borbi protiv slobodnih radikala i sposobnosti lečenja infekcija urinarnog trakta.

Dobri su za naše srce jer se u lešnicima nalaze vitamini i minerali koji čuvaju vaše srce. Za optimalno zdravlje srca preporučuje se veći unos monozasićenih masti koje se nalaze upravo u lešnicima, a pomažu i u snižavanju holesterola. Zbog velike koncentracije antioksidativnih sastojaka, vitamina i minerala, lešnici sprečavaju nastanak karcinoma. Vitamin E koji se nalazi u lešniku poznat je kao suplement za prevenciju karcinoma.

Lešnici pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi. Naime, istraživanje koje je uključivalo 48 osoba koje imaju dijabetes tipa 2 dokazalo je da su osobe koje su 12 nedelja koristile lešnik kao međuobrok snizile nivo šećera u krvi. Pomažu u borbi protiv gojaznosti jer su odličan stimulans za zdrav metabolizam. Naime, osobe koje konzumiraju veće količine lešnika brže gube kilograme zbog ubrzavanja metabolizma, piše klix.ba. Proteini, vlakna i masnoće koje se nalaze u lešniku pružaju osećaj sitosti, što sprečava prejedanje i duže će vas činiti sitim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: