Obavezna vakcinacija: Od ove bolesti svaka dva minuta u svetu umire jedno dete

Kenija je uključila vakcinu protiv malarije u rutinsku imunizaciju za decu do dve godine.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 13.09.2019.

11:13

Obavezna vakcinacija: Od ove bolesti svaka dva minuta u svetu umire jedno dete
Foto: Depositphotos/evgenyataman

Tako je postala treća zemlja u Africi koja je uvela vakcinu protiv bolesti od koje svaka dva minuta u svetu umire jedno dete.

Malarija je bolest koja je najopasnija za decu mlađu od pet godina, a vakcina je najvažnija, jer se ostale mere kao što su mreže protiv komaraca nisu pokazale kao odgovarajuće, izjavio je generalni direktor kenijskog ministarstva zdravlja Vekesa Masasabi za Rojters.

"Još imamo 27 odsto dece zaražene malarijom", rekao je Masasabi.

Gana i Malavi su već pokrenule pilot-program uvođenja vakcine ranije ove godine. Malarijom se 2017. godine zarazilo oko 219 miliona ljudi, a umrlo je više od 400.000, većinom dece mlađe od pet godina i to u najsiromašnijim delovima Afrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: