Pet najčešćih grešaka: Evo kako da nanosite kremu za sunčanje

Sunce je sve jače, vreme sve toplije, a još je mnogo onih koji prave greške pri nanošenju kreme za sunčanje. Posebno je važno da roditelji vode računu o zaštiti od sunca, jer je dečja koža veoma osetljiva i postoji opasnost da kasnije u životu stradaju zbog neadekvatne zaštite sada.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2019.

14:14

Default images
Foto: depositphotos/Maridav

Teško je naneti kremu na decu koja se stalno migolje, ali morate biti uporni. Jer greške koje roditelji prave dovode do toga da dete izgori, što povećava rizik od raka kad odraste.

Istraživanje koje je sproveo Disney Junior UK’s Parenting Hacks podcast je pokazalo da mnogi ne znaju ni kada, ni gde, a ni kako da koriste kremu za sunčanje.

Britanska asocijacija dermatologa daje savet za svaku od pet najčešćih grešaka koje roditelji prave.

Prema ovom istraživanju, 46 odsto roditelja je reklo da nisu sigurni koliko često treba da nanose kremu za sunčanje na dete.

Krema bi trebalo da se maže na svaka dva sata ukoliko su deca suva. A ako plivaju ili se igraju u vodi, treba ih mazati i češće jer se krema skinula, savetuje dr Svita Rej.

Za najbolju zaštitu, kremu bi trebalo naneti pola sata pre nego što se izađe napolje, a nakon 15 minuta na suncu treba ponovo naneti kremu.

Čak i one kreme koje pružaju zaštitu tokom celog dana trebalo bi naneti dva puta, u slučaju da je neko mesto na telu ostalo bez zaštite.

Čak 45 odsto roditelja smatra da od temperature vazduha zavisi da li će doći do opekotina.

Opekotine od sunca su izazvane UV zračenjem, a ne samom toplotom.

UV zraci su najjači između 11 i 15 sati, i tada treba biti u hladu ali čak i tada se mora naneti krema. UV zraci čak i kada niste direktno izloženi suncu mogu dopreti do vas i vaše dece, čija je koža mnogo tanja, i naneti opekotine.
Foto: depositphoto/tomwang
Postoji 29 odsto roditelja koji ne stavljaju nikakav zaštitni faktor na dete, a čak 79 odsto ne primenjuje kremu ako je oblačno.

Štetni zraci mogu prodreti čak i kroz oblake iako se sunce ne može direktno videti. Ovo je mala izloženost, ali na duže staze može da dovede do raka kože, piše Miror.

Od ispitanih roditelja njih 30 odsto je reklo da im je dete imalo opekotine od sunca. A doktori upozoravaju da čak i da se izgori samo jednom pre 20. godine povećava šanse za rak, prenosi Miror.

Kapci i pazuh se najčešće preskoče, 78 odsto roditelja ih uopšte ne namaže kremom.

Rak kože se često pokazuje na kapcima i zato je veoma važno zaštititi ih. Naočare za sunce koje blokiraju UV zračenje i kačket mogu da pomognu u zaštiti, ali svakako treba naneti kremu koja sadrži zaštitni faktor.

Čak i kada je na detetu garderoba, morate ga celog namazati zaštitnom kremom, jer UV zraci prolaze i kroz tkaninu.

Neki roditelji nisu sigurni ni kako da izaberu kremu za sunčanje, 24 odsto njih.

Ne treba koristiti kreme koje u sebi sadrže zaštitni faktor ispod 30 i treba proveriti da ima zaštitu i od UVA i UVB zraka.

UVA zraci utiču na starenje kože, što je čini neotpornijom kasnije, a UVB gori kožu. To može biti “poželjno“ jer se dobija boja, ali ukoliko je neko previše izložen UVB zracima, dolazi do opekotina koje su opasne čak iako ne bole.

Svaki tip kože ima određeno vreme za koje pocrveni, a ako dete zaštitite faktorom 30, to znači da će biti potrebno 30 puta duže da koža dođe do crvenila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: