Upražnjavajte ovu aktivnost dva sata i bićete zdravi

Ne kaže se uzalud da je priroda lek za dušu i za telo. Boravak od dva sata dnevno u prirodi poboljšava naše zdravlje i blagotvorno deluje na naš organizam, pokazuju najnovija istraživanja naučnika sa engleskog Univerziteta u Ekseteru.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 18.06.2019.

14:59

Upražnjavajte ovu aktivnost dva sata i bićete zdravi
Foto: depositphotos/ stetsik

Učesnici istraživanja koji su nedeljno provodili 120 minuta ili više u prirodi, većinom su bili boljeg zdravstvenog, odnosno opšteg psiho-fizičkog stanja od osoba koje nisu uopšte ili su retko boravile u prirodi.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Nature”, učestvovalo je više od 20.000 ljudi iz raznih delova Engleske.

Naučnici su ustanovili da boravak u prirodi smanjuje rizik od razvoja dijabetesa, od razvoja kardiovaskularnih bolesti, od preuranjene smrti, od prevremenog porođaja, smanjuje stres i krvni pritisak, a 23 posto ispitanika je nakon uvođenja dvosatnog boravka u prirodi jedanput nedeljno prijavilo osećaj većeg životnog zadovoljstva i radosti življenja od onih koji ga nisu praktikovali.

Retki su lekari koji pacijentima savetuju boravak u prirodi.
Foto: vencav/depositphotos.com
"Jedite više voća i povrća, smanjite unos soli i nezdravih masnoća, pijte što manje alkohola, više vežbajte....", najčešći su saveti lekara. Ali niko vam od njih neće reći: "Sednite pored drveta."

Ipak, treba istaći da u Japanu postoje šumske staze koje lekari propisuju kao terapiju svojim pacijentima zbog poboljšanja zdravlja.

Britanski naučnici su zaključili da su dva sata u prirodi i zelenilu koristila svim učesnicima istraživanja, nezavisno od njihovih godina pola, ekonomskom i društvenom statusu. Posebno blagotvorno boravak u prirodi delovao je na osobe sa hroničnim oboljenjima i na invalide.

"Odranije znamo da je vreme provedeno na otvorenom i u prirodi dobro za zdravlje, ali do sada nismo znali koliko je za to potrebno vremena.

Većina ispitanika vreme je provodila na mestima koja su od njihovih domova bila udaljena samo tri kilometra, što znači da i posećivanje urbanih zelenih površina može da bude od velike koristi. Verujem da mnogi mogu da izdvoje dva sata nedeljno za boravak na otvorenom, posebno s obzirom na to da se ta dva sata mogu podeliti na celu nedelju, smatra doktor Met Vajt, sa Medicinskog fakulteta u Ekseteru.

Dodao je da boravak u prirodi nekim ljudima omogućava i da uživaju u kvalitetno provedenom vremenu sa prijateljima ili članovima porodice, što je takođe vrlo važno.

Najnovija istraživanja upućuju na to da zdravstveno stanje pojedinca može da poboljša i život u zelenijim gradskim četvrtima sa mnogo drveća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: