Koliko je opasno ako pukne očni kapilar?

Crvena mrlja kao posledica pucanja kapilara na oku može da izgleda zastrašujuće, ali se u stvari radi o krvnom podlivu, odnosno običnoj modrici koja će proći kao i svaka druga modrica bez ikakvog lečenja. Ovo stanje postaje opasno tek ako ga prati i nagli gubitak vida.

Zdravlje

Izvor: Novosti

Sreda, 12.12.2018.

10:30

Koliko je opasno ako pukne očni kapilar?
Foto: Thinkstock

Krvni podliv na oku ne mora uvek da dovede do pogoršanja vida, kako objašnjava dr Dragana Ristić, oftalmolog VMA.

"Ukoliko se pojava podliva na oku ponavlja više puta, neophodan je internistički pregled, jer osim povišenog krvnog pritiska, uzroci mogu da budu različiti", kaže ona za Novosti.

Ona ističe da je mnogo opasnije pucanje kapilara unutar oka, jer tada uvek dolazi do naglog gubitka vida, a često oko ostaje belo bez stvaranja krvnog podliva.

"Pucanje kapilara nastaje usled začepljenja nekog od krvnih sudova u oku. Ovo stanje je ozbiljno i može da dovede do trajnog oštećenja vida. Uzroci nastanka mogu da budu raznoliki, ali pre svega su posledica povišenog krvnog pritiska, šećera i masnoća u krvi, bolesti srca i ostalih bolesti krvnih sudova, kao i nekih oftalmoloških oboljenja", objašnjava doktorka.

Dr Ristić kaže da je u slučaju naglog gubitka vida potrebno hitno javljanje oftalmologu.

"Ovim pacijentima je pre svega neophodno lečenje koje će obaviti internista, a što se tiče oftalmologa, ako je zahvaćena vena i postoji otok žute mrlje, onda se daje odgovarajuća terapija, ili se, u nekim slučajevima, može raditi i intervencija laserom. U slučajevima kada je zahvaćena arterija oka, pre svega je neophodna internistička terapija, a mogu da se koriste i kapi za trenutno sniženje očnog pritiska", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: