Stručnjak: Koliko često treba da peremo posteljinu?

Posteljinu je važno redovno prati i menjati, a ovo posebno važi za ljude sklone alergijskim reakcijama.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2018.

14:18

Stručnjak: Koliko često treba da peremo posteljinu?
Foto: Thinkstock ilustracija

Novinarski tim Biznis insajdera (Business Insider) razgovarao je sa mikrobiologom sa Njujorškog univerziteta Filipom Tjernom o pravilnom pranju i održavanju krevetske posteljine.

I dok svako ima različite navike, koje se odnose na broj i način pranja čaršava, Filip tvrdi da bi trebalo da ih peremo jednom nedeljno.

Kako je objasnio, znoj i vlaga koju proizvodimo dok spavamo stvaraju idealne uslove za razvoj gljivične kulture koja, prema Tjernu, pretvara naše krevete u "botačniku baštu" za bakterije i gljivice.

Takođe im se pridružuju i drugi mikrobi iz vazduha, poput prašine, polena i ostataka pamučnih vlakana.

I dok malo bakterija neće štetiti, Tjerno kaže da je dovoljno samo nedelju dana da se gljivice razmnože i nagomilaju, što može izazvati alergijske reakcije.

"Čak i ako nemate alergije, možete imati alergijski odgovor", tvrdi klinički profesor za portal Biznis insajdera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: