Boja kose otkriva koje vam bolesti prete

Verovali ili ne, boja kose pokazuje sklonosti određenim zdravstvenim problemima. Naravno, moguće je delovati preventivno.

Zdravlje

Izvor: Tportal

Ponedeljak, 08.09.2014.

08:30

Default images

Kosa je ukras našeg lica, ali njen kvalitet puno toga govori i o zdravlju. Primera radi, slaba i tanka kosa znak je dešavanja u nervnom, ali i probavnom sistemu. Međutim, i prirodna boja kose puno toga otkriva. Istraživanjima je utvrđeno da uz određene boje kose idu i određene zdravstvene tegobe, odnosno sklonosti određenim problemima.

Plava kosa

Senilnoj makularnoj degeneraciji, bolesti povezanoj sa starenjem koja postupno uništava centralni vid, sklonije su žene. Tačnije, ovoj su bolesti posebno sklone žene svetlije kose, odnosno plavuše. Kako biste to sprečili, uvedite u prehranu kelj i spanać i ostalo zeleno povrće koje sadrži lutein i zeaksantin. Takođe, plavokosi ljudi imaju veće šanse da obole od melanoma.

Naime boju kose delom određuje melanin. Međutim, kod plavokosih žena on se manje proizvodi, što znači da je njihova koža osetljivija, a samim time i veći je rizik od nastajanja melanoma. To znači da plavokose žene treba da se zaštite prilikom izlaska na sunce kremama s visokim zaštitnim faktorom.

Crvena kosa

Prilikom nekoliko istraživanja uočeno je da anestezija slabije deluje kod crvenokosih ljudi. Ne zna se tačno zbog čega je tako, ali smatra se da to ima veze s mutacijom gena koji je odgovoran i za boju kose. Kada naredni put budete išli kod zubara, pobrinite se da dobijete jaču dozu lokalne anestezije.

Pritom, jedno je harvardsko istraživanje pokazalo da crvenokose žene imaju veći rizik od Parkinsonove bolesti. Razvoj i napredovanje bolesti, kažu stručnjaci, mogu se sprečiti uzimanjem multivitamina.

Smeđa kosa

Brinetama češće ispadaju vlasi nego ženama svetlije kose, pokazalo je nekoliko istraživanja. Veruje se da je uzrok to što brinete inače imaju manje kose, a osim toga, njihove su vlasti manje otporne na unutarnje i spoljne uticaje. Pritom, puno se više vidi kada se smeđa kosa proredi nego u slučaju svetlijih nijansi. Ispadanje kose može se sprečiti pravilom prehranom i uzimanjem vitaminskih suplemenata.

Foto: Image courtesy of Serge Bertasius Photography at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: