Kratkotrajni post regeneriše naš imuni sistem

Post u trajanju od 2 do 4 dana može da rezultira jačanjem imunološkog sistema organizma, sugeriše studija sprovedena na Univerzitetu Južna Kalifornija.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.06.2014.

12:15

Default images

Naučnici su utvrdili da dnevni unos izmedu 750 i 1.050 kalorija može u tom vremenskom periodu da dovede do smanjenja broja belih krvnih zrnaca i indukuje promene koje dovode do ponovne proizvodnje ćelija imunog sistema, piše Telegraf, a prenosi portal Pliva.

"Pri tom je ključno što ograničavanje unosa hrane smanjuje prisutnost enzima po imenu PKA i podstiče delovanje matičnih ćelija", dodaju istraživači. Raniji eksperimenti sprovedeni na miševima su pokazali da je ograničavanje unosa hrane povezano sa slabljenjem karcinoma u organizmu. Ovaj postupak je siguran za ljude koji ga sprovode svakih 1 do 3 meseca, ali uz obavezan lekarski nadzor.

Prema istraživanju, imuni sistem čoveka može da se podmladi trodnevnim postom, jer post utiče na telo da proizvodi nova bela krvna zrnca. Trodnevni post može da regeneriše čitav imuni sistem čak i kod starijih osoba. Iako su nutricionisti post ocenili kao uglavnom nezdrav, nova istraživanja su pokazala da glad tera telo da pokrene matične ćelije u proizvodnju novih belih krvnih zrnaca koji se bore protiv infekcija.

Naučnici sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji kažu da ovo otkriće može da bude posebno korisno za ljude koji pate od oštećenja imunog sistema, kao kod posledica hemoterapije kod osoba obolelih od raka. Post takođe može da pomogne starijim osobama čiji imuni sistem postaje manje efikasan i samim tim mu je teže da se bori protiv bolesti.

Istraživači kažu da je post „regenerativni prekidač“ koji podstiče matične ćelije da stvaraju nova bela krvna zrnca, u suštini da regeneriše čitav imuni sistem.

„Post daje znak matičnim ćelijama da idu napred i počnu proliferaciju i obnove čitav imuni sistem.“ rekao je prof. Valter Longo, profesor gerontologije i bioloških nauka na Univerzitetu u Kaliforniji.

„Još jedna dobra strana posta je to što se tokom njega telo otarasi delova imunog sistema koji su oštećeni ili stari. Ako počnete post sa imunim sistemom koji je teško oštećen hemoterapijom ili starenjem, možete regenerisati bukvalno ceo imuni sistem.“

Produženi post prisiljava telo da koristi zalihe glukoze i masti, ali i razbija značajan deo belih krvnih zrnaca. Naučnici su otkrili da duži post takođe smanjuje enzim PKA koji je povezan sa starenjem i hormonom koji povećava rizik od raka i rasta tumora.

„Kada gladujete, sistem pokušava da štedi energiju, a jedna od stvari koje se mogu uraditi da bi se uštedela energija je da se recikliraju imune ćelije koje nisu potrebne i one koje su oštećene,“ rekao je profesor Longo

Trodevni post je dobar za obolele od raka, jer ih štiti od toksičnog uticaja hemoterapije.

„Dok sa jedne strane hemoterapija spašava živote, sa druge strane je koletarna šteta za imuni sistem. Rezultat ove studije ukazuje na to da post može da ublaži neke štetne efekte hemoterapije,“ izjavila je koautorka studije dr Tanja Dorf, profesorka kliničke medicine.

„Istražujemo i mogućnost da ovi efekti važe i za više različitih sistema i organa, a ne samo na imuni sistem,“ rekao je prof. Longo.

Međutim neki britanski istraživači su skeptični što se tiče ovih istraživanja. Dr. Grem Ruk, imunolog na londonskom Univerzitetskom koledžu smatra da je ova studija „malo verovatna“.

Kris Mejson, profesor regerativne medicine na UCL-u rekao je da u ovom istraživanju ima zanimljivih podataka, ali da ne vidi kako post može da utiče na smanjivanje broja ili veličine ćelija.

Dr. Longo je dodao: „Nema dokaza da je post štetan, a postoje jaki dokazi da je koristan. Mnogi pacijenti oboleili od raka, koji su bili na hemo postu su mi se javljali, većina je imala pozitivna iskustva, a nekoliko njih je prijavilo neželjene efekte, koji uključuju nesvesticu i privremeno povećanje jetre. Jasno nam je da treba da se završi kliničko ispitivanje, ali ovo izgleda veoma obećavajuće.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: