Da li su elektronske cigarete isplative?

Suočeni sa rastom cena cigareta i duvana za motanje, brojni pušači su počeli tražiti alternativu u elektronskoj ili tzv. e-cigareti.

Zdravlje

Izvor: 24sata.hr, Ana Župan i Vedran Mušura

Nedelja, 14.04.2013.

15:39

Default images

To je uređaj koji je izgledom veoma sličan pravoj cigareti, a proizvodi paru koja izgleda poput duvanskog dima

Postoje razni modeli e-cigareta, od onih koji izgledaju isto kao i obične do nešto većih modela. Razlika je u tome što veće imaju veći kapacitet baterije i nikotinskih punjenja pa duže traju, dok su manje zbog svoje veličine nešto praktičnije za upotrebu.

Kako bi u potpunosti izgledale kao obična cigareta, neke na kraju imaju ugrađenu LED diodu koja se pali svakim povlačenjem dima imitirajući žar cigarete.

Kako je ne bi stavljali u negativan kontekst upotrebom reči cigareta, neki je nazivaju još električnim inhalatorom nikotina. Razlog tome je i što se upotrebom e-cigarete ne stvara dim, već se inhalira para. Drugi razlog je taj da to zapravo i nije cigareta, već uređaj koji zagrevanjem tečnosti proizvodi paru koja može, ali i ne mora, sadržati nikotin.

Sastojci e-cigarete

wstryder / Flickr.com
E-cigarete se sastoje od tri glavna dela: baterije koja se može puniti, raspršivača koji stvara toplotu i isparava e-tečnost i neke vrste rezervoara koji se puni tečnošću sa željenom količinom nikotina.

Na tržištu u ponudi postoje tečnosti do 36 miligrama nikotina po mililitru, ali ima i onih bez nikotina.

Osim toga, ona sadrži organski sastojak propilen glikol ili biljni glicerol koji pospešuju stvaranje pare.

Proizvođači napominju kako je biljni glicerol dobar za ljude koji su alergični na propilen glikol i tvrde da proizvodi više pare.

Tzv. "E-tečnosti" mogu da sadrže i arome po želji pušača. Neke od njih su duvanske, zatim voćne kao što su od jabuke, banane, jagode, breskve, a postoje i one od kafe, vanile, čokolade ili mentola.

Prednosti e-cigarete

taylor dahlin / Flickr.com
Brojni pušači su počeli kupovati ovu cigaretu kada je uvedena zabrana pušenja u javnim prostorima.

Osim toga što se može pušiti na svim mestima, još neke njene prednosti su:
- Jeftinija je od obične cigarete
- Ne proizvodi dim kao nusprodukt sagorevanja duvana već samo paru
- Nema pepela pa ne treba pepeljaru
- Prema iskustvima korisnika e-cigareta: Nema duvanskog zadaha
- Nema mirisa duvana u zatvorenim prostorima
- Nema žutih prstiju
- Ne treba vam upaljač
- Sigurnosna prednost: Nema opušaka kojim biste mogli da izazovu požar

Nije sve u novcu: Da li su štetne po zdravlje?

Proizvođači e-cigarete reklamiraju je kao zdraviju alternativu običnoj cigareti. Tu tvrdnju opravdavaju time da "uz korišćenje e-cigareta ne postoji pasivno pušenje i da one ne sadrže 4.000 hemijskih i kancerogenih supstanci koje se nalaze u duvanskim cigaretama".

Ipak, da li je to zaista tako, odgovara VericaKralj iz Službe za epidemiologiju hroničnih masovnih bolesti iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"Zdravstvene posledice korišćenja e-cigareta još uvek nisu poznate. Moguće koristi ili štetna dejstva njihove upotrebe su predmet neslaganja između različitih zdravstvenih organizacija i istraživača. Kontrolisane studije e-cigarete su retke zbog toga što je izum relativno skoro dospeo na tržište.

Neke studije su pokazale da stvarni nivo nikotina nije uvek odgovarao iznosu nikotina navedenima na punjenjima, a pronađene su i neke kancerogene materije u njima. Pušenje takvih proizvoda može predstavljati i rizik za trovanje i zavisnosti od nikotina“.

Ona upozorava da su mlade osobe naročito ranjiva grupa.

"Ovi proizvodi su i predmet marketinga uključujući i promociju tih proizvoda posebno usmerenih mladima, što može podstaći započinjanje pušenja kod mladih te stvaranje zavisnosti. "

E-cigaretu pušači koriste i kao pomoć pri odvikavanju od pušenja duvanske cigarete. Kralj to komentariše: "Uglavnom je stav Svetske zdravstvene organizacije da e-cigareta treba da prođe naučna istraživanja i studije da bi se videli njeni efekti i odgovorilo na pitanja o eventualnoj koristi primene, jer nikotin prisutan u cigareti je takođe štetan po zdravlje, te poziva sve da ispitaju nove dokaze o zdravstvenim efektima e-cigareta.

Do tada, prema njihovoj preporuci, e-cigarete trebaju biti zabranjene kao sredstva za pomoć pri odvikavanju, ili za smanjenje štetnosti pušenja“.

Ipak, ona dodaje: "Ne isključuje se mogućnost da bi e-cigareta mogla biti korisna kao pomoć za prestanak pušenja , ali treba da prođe kliničke studije i toksične analize“.

Sami proizvođači navode da se njihova upotreba ne preporučuje mlađima od 18 godina, trudnicama i dojiljama, nepušačima i ljudima koji su alergični na nikotin ili neki drugi sastojak te cigarete.

Moguće zakonsko ograničenje upotrebe e-cigarete

Neke zemlje, kao što su Australija, Kanada, Izrael, Meksiko, Brazil, Panama i Ujedinjeni Arapski Emirati zabranile su e-cigarete.

"Zakoni koji regulišu korišćenje i prodaju elektronskih cigareta, trenutno variraju, a nerešeno zakonodavstvo na tom području predmet je rasprave u mnogim zemljama, Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i Evropskoj komisiji", kaže Verica Kralj.

Upravo je Evropska komisija krajem prošle godine objavila predlog za reviziju Direktive o duvanskim proizvodima čime je uzrokovala negodovanje kod ljubitelja e-cigarete.

Njim bi količina nikotina bila ograničena na najviše 4 miligrama po mililitru "e-tečnosti", dok bi se pakovanja "e-tečnosti" trebalo da se prodaju u jedinicama od pola mililitra.

Trenutno se e-tečnost prodaje uglavnom u pakovanju od 10 mililitara, dok se količina nikotina u njima kreće 0-36 miligrama po mililitru.

Oni proizvodi koji bi sadržali veću koncentraciju nikotina i koji bi bili u većem pakovanju bi se tretirali kao farmaceutski proizvodi, što znači da bi bili podložni nadzoru kao i lekovi.

Negodovanje prema takvom predlogu je izrazila interesna grupa korisnika e-cigareta koja je pokrenula inicijativu za pokretanje peticije protiv predloga Evropske komisije.

Oni ukazuju na negativne strane tog predloga i ispituju zašto su proizvodi koji sadrže nikotin kao e-cigareta, koja se u predlogu prvi put spominje kao takav proizvod, uopšte uvršteni u duvansku direktivu kada ne postoje dokazi o njihovoj štetnosti.

Između ostalog, oni se pitaju: "Zašto se za proizvode koji sadrže nikotin propisuje nivo nikotina niži od onog koji sadrže lekovi za odvikavanje od pušenja?"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: