6 načina da pobedite mamurluk

Mamurluk je znak da treba da počnete da pijete čim ustanete. Vodeći se onom “klin se klinom izbija”, za početak popijte nešto što će vas osloboditi nepodnošljive glavobolje. Evo nekoliko proverenih načina borbe protiv mamurluka:

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

09:31

Default images

1. Hrana
Bolje sprečiti nego lečiti. Alkohol nam oduzima vitamine B i C iz tela, stoga pre nego što uopšte počnete da pijete unesite hranu bogatu ovim vitaminima - žitarice, krompir, banane, ljute papričice, kivi, brokoli, jagode i narandže. Mleko takođe pomaže u apsorobovanju alkohola, a kokteli koji sadrže sokove (kao npr. đus votka) vam pružaju hranljive sastojke i dok pijete. I ne brinite, ko god vam se smeje što ih naručujete, platiće za to narednog jutra.

2. Voda
Postoji novo, čudno piće na tržištu koje možete dodati uz svoju kafu, alkohol ili energetsko piće. Zove se “voda” i ima je tako mnogo da je takoreći besplatna. Pošto je dehidracija glavni uzrok mamurluka, popijte po jednu čašu vode između svakog pića. I koliko god žarko želeli šoljicu kafe ujutru, pokušajte da odolite jer je ona diuretik – “ono što vas tera da puno piškite i još više dehidrirate.”

3. Aspirin
Na uputstvu za aspirin ćete pročitati upozorenje da ga ne uzimate ukoliko previše pijete. Međutim, to se odnosi na one koji piju svaki dan. Ukoliko niste jedan od njih, ovo upozorenje možete ignorisati.“Alkohol u telu oslobađa hemikalije kao što su prostaglandin koji podstiče upale. One nas takođe oslobađaju bola. Aspirin je inhibitor prostaglandina pa vi sami zaključite,” kaže Mišel Devenport, sa odseka za ishranu i dijetetiku na Univerzitetu u Njujorku.

4. Lagana joga
Verovatno je joga poslednje što želite da radite tog jutra. Ipak, dijetetičar Min Hai Tran preporučuje laganu jogu kako biste se oslobodili nelagodnosti. Obratite pažnju: Ako ste uopšte u stanju da se pomerite kad ste mamurni, onda ste prilično žilavi.

5. Antioksidansi
Devenport dodaje da preveliki unos alkohola izaziva “oksidativni stres i zapaljenja”. Protivotrovi? Voće i povrće kao što su borovnice, paradajz, citrusno voće, spanać i brokoli. Zeleni čaj je takođe dobra zamena za kafu i daće vam energije. Dva zlatna pravila: sveža hrana je uvek bolje rešenje od suplemenata. I neka bude što raznobojnija.

6. Vitamin B6
“Previše alkohola dovodi do gubitka vitamina B6 koji je jako bitan za metabolizam jetre,” kaže Devenport. Dakle, da biste usrećili svoju jetru, jedite pasulj, losos i banane. Ili smutite sve zajedno u šejk.

Kako da se izborite s mamurlukom?
Ženama teže pada mamurluk
Kako da pobedite mamurluk?
Pronađen lek protiv mamurluka

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: