Da li su ove "istine” prevaziđene?

Čini se da su pojedine zdravstvene istine sa nama od rođenja, međutim, da li je njihovo vreme prošlo?

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2011.

11:55

Default images

1. Riba sprečava rak debelog creva

Prevaziđeno. Lekari su nekada verovali da konzumiranje “grube hrane” čuva debelo crevo od toksina koji izazivaju rak. Nekoliko studija je demantovalo tvrdnje da namirnice koje sadrže vlakna imaju uticaja na ova oboljenja.

2. Trebalo bi piti 8 čaša vode dnevno

Prevaziđeno. Nema naučnih dokaza za ovakvu tvrdnju. Prema izveštaju Medicinskog instituta, muškarcu je potrebno dnevno oko 3 litre, a ženi oko 2 litre tečnosti. Međutim, to se ne odnosi samo na vodu, pa se dobar deo unosi i putem hrane koja sadrži tečnosti. Da ne biste dehidrirali, dovoljno je da pijete vodu onda kada ste žedni.

3. “Slomljeno srce” je medicinski problem

Istina. Naučnici su dokazali da ljudi koji su iskusili više emocionalnih trauma, kao što je gubitak voljene osobe, mogu da razviju stanje poznato kao stresna kardiomiopatija ili sindrom “slomljenog srca”.

4. Stres i ljuta hrana izazivaju čir

Prevaziđeno. Infekcija izazvana bakterijom Heliobacter pylori uzrok je u 80 do 90 odsto slučajeva čireva na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. U nekim situacijama lekovi, kao što su aspirin ili brufen mogu takođe prouzrokovati ove probleme.

5. Pranje ruku antibakterijskim sapunom čuva od prehlade

Prevaziđeno. Često pranje ruku je dobra ideja, naročito u vreme gripa. Međutim, rinovirus koji obično izaziva prehladu, može da preživi na vašoj koži do 3 sata. Antibakterijski sapuni ne uništavaju viruse i time nemaju nikakvu prednost u odnosu na obične sapune.

6. Masna hrana je glavni uzročnih začepljenja arterija

Prevaziđeno. Holesterol je sastojak svake namirnice životinjskog porekla. Ipak, studije pokazuju da umereno konzumiranje masne hrane ne utiče na povećan nivo holesterola u krvi. Zasićene masti u mesu i mlečnim proizvodima, kao i trans masti koje se nalaze i većini peciva mnogo su veća pretnja po arterije.

7. Mozak mora da se trenira

Istina. Mnoge sudije su pokazale da osobe koje se redovno bave aktivnostima koje zahtevaju moždano procesuiranje informacija – čitanje, odlazak u muzeje, igranje šaha, imaju manje šanse da obole od Alchajmera i sličnih neuroloških bolesti koje dovode do gubitka mentalne svesti.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: