Pre operacije penisa - pročitajte!

Kada su ženama potrebne informacije o operaciji reproduktivnih organa, mogu ih pronaći bilo gde – od razgovora sa prijateljicama do „surfovanja“ internetom. Muškarci o tome gotovo da ne mogu čuti ni reči. A trebalo bi.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 28.08.2011.

22:23

Default images

„Žene mnogo više brinu o svom zdravlju. Iako se situacija sa muškarcima popravila u proteklh 15 godina, oni i dalje nisu sigurni šta je najbolje za njih“, objašnjava dr Denis Pesis predsednik Američke asocijacije urologa.

Od kako je Filip Siton, vozač kamiona iz Kentakija tužio svog urologa početkom avgusta obe godine jer mu je navodno amputirao penis bez njegovog odobrenja, operacije muških reproduktivnih organa dospele su u žižu interesovanja.

Naime, Sitonov hirurg dr Džon Parerson tvrdio je da je tokom rutinske operacije obrezivanja primetio zloćudni tumor koji je zahtevao amputaciju penisa.

Iako je Sitonovo iskustvo svakako retko, operacije penisa nisu. Bilo koji od hirurških zahteva koji se izvode na muškim reproduktivnim organima zahteva pažljivo informisanje.

Predstavljamo vam nekoliko pitanja koja morate postaviti svom lekaru, pre nego što se podvrgnete nekoj od njih.

Da li mi je operacija zaista potrebna?

Dva puta razmislite pre operacije. Penis je izuzetno prokrvljen organ i svako zasecanje može biti rizično.

Muškarci koji se podvrgavaju obrezivanju u odraslom dobu, moraju razmisliti o riziku od krvarenja, naročito ako koriste lekove za razređivanje krvi u koje spada i aspirin.

I postavljanje implanta zahteva rezove, a treba znati i da su dobro rešenje za erektilnu disfunkciju i manje rizični načini lečenja, kakvo je uzimanje Vijagre, injekcije i pumpe za penis.

Takođe je neophodno da odaberete kakvu vrstu anestezije želite za svoje obrezivanje. Možete se odlučiti za lokalni anestetik i sedativ – trebalo bi da budete opušteni, ali budni.

Muškarci koji se naročito plaše operacije često se odlučuju za opštu anesteziju, koja je nešto riskantnija, ali osigurava da će biti nesvesni tokom operacije.

Koje alternative su mi dostupne u lečenju?

Postoji više od jednog implanta za penis i više od jednog načina da uklonite polne bradavice.

Lekari se obično specijalizuju za neki od tretmana, ali to ne znači da morate da prihvatite njegov metod.

On mora da vam objasni koje sve opcije imate i preporuči vam drugog doktora koji može obaviti onu proceduru koju vi želite.

Postoji dva tipa implanta. Kada je reč o implantima na naduvavanje, lekari stavljaju cilindre u penis, pumpu u skrotum, a rezervoar sa tečnošću ili u skrotum ili u abdominalni zid.

Pre seksa, vi upumpate tečnost u cilindre, kako biste postigli erekciju. Posle seksa, aktivirate otpusni ventil u skrotumu, kako biste ispustili tečnost.

Drugi tip implanta zapravo je polutvrda šipka koja se ubacuje u penis i budući da je savitljiva (slično kao lampe za čitanje), može da se uspravi tokom seksa.

Kada je reč o bradavicama, možete ih lečiti sami ili vam ih može ukloniti lekar. Ako odaberete prvu opciju, lekar vam propiše lek koji koristite kod kuće,

Ako više verujete u pomoć doktora, imate nekoliko opcija: on može da vam nanese lek koji je obično snažnija verzija onog koji se koristi kod kućnog lečenja.

Takođe, može laserski ukloniti bradavice ili ih „smrznuti“ tečnim azotom, a zatim ukloniti.

Dajte sebi vremena kako biste doneli pravu odluku. Ne morate se odlučiti odmah na prvom pregledu.

Koliko je moj doktor ovakvih operacija uradio ranije?

Potražite urologa koji na redovnoj bazi obavlja operacije kakva je vama potrebna. Recimo, ako želite da se obrežete, potreban vam je lekar koji zna tačno koliko kožice treba da ukloni i koji neće napraviti novi problem poput penisa sa uglom.

Iako magični broj ne postoji, stručnjaci preporučuju da u slučaju obrezivanja odaberete onog urologa koji obavlja bar dva takva zahvata mesečno.

Trebalo bi, takođe, da pitate lekara za imena njegovih prethodnih pacijenata.

Zatim proverite s njima kakav je doktor: da li je bio dostupan i posle operacije, ili više nije želeo da brine o svom pacijentu.

Isto važi i za lekara koji treba da vam ubaci implant, a preporučljivo je i da lekar kog ste odabrali da vam ukloni bradavice ima iskustva u tom poslu, iako taj zahvat nije ni izbliza komplikovan kao ostali.

Da li ću lečenjem rešiti svoj problem?

Bez obzira na to koliko su pacijenti informisani, dešava se da nakon operacije postavljanja implanta nemaju erekciju kakvu su priželjkivali.

Morate biti realni – posle operacije, dužina penisa će sigurno biti kraća.

Takođe, ni operacija genitalnih bradavica nekada nije garant da vam se one neće vratiti.

Foto: graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: