Da li znate sve o vodi?

O dobrobitima vode mislimo da znamo sve, a ipak zaboravljamo da popijemo koju čašu više dnevno. Čak znamo i da se žeđ javlja samo onda kada počnemo da trošimo telesne zalihe, ali da li znamo kada da je pijemo manje a kada više, ili koliko da je pijemo ako imamo probleme sa kožom, u trudnoći i da li postoji nešto kao što je previše vode?

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 17.03.2011.

23:39

Default images

Zašto voda nije deo balansirane ishrane?

Voda je hranljiva kao ugljeni hidrati, masti i proteini. Skoro 70 odsto našeg organizma je sastavljeno od vode koja ima višestruku ulogu. Ona podmazuje i smekšava predeo oko zglobova, kolena i unutrašnje organe. Uz to, još nam pomaže i da se oslobodimo otpadaka iz tela i prenosi hranljive materije do različitih delova tela.

Da li uzimanje previše vode može biti opasno?

Da. Piti vodu brže nego što telo može da se znoji, urinira ili izdahne može biti smrtonosno.

Da li se razlikuje količina vode koju treba da unesu oni koji vežbaju i oni koji ne vežbaju? Koja je savetovana količina vode u oba slučaja?

Naravno. Način trošenja podrazumeva i način unosa. Savetuje se 100ml vode na svakih 100 potrošenih kalorija. Ako idete u teretanu, morate dodati više kalorija koje unosite, ali i količinu vode.

Kako odrediti potreban unos vode za muškarca i ženu?

Treba odrediti stopu bazalnog metabolizma (BMR) i nivo aktivnosti. Ona se kod žena izračunava tako što se kilogrami težine pomnože sa 23, a kod muškaraca sa 24. Uz to, dodaju se i kalorije na nivo aktivnosti, 500 za osobu koja ne vežba i 1000 za osobu koja ide u teretanu, trči ili slično.

Jedna čaša vode (200ml) se dodaje na svakih 200 utrošenih kalorija. Ako trošite 3000 kalorija, podelite to sa 200 i dobijete preporučenih 15 čaša vode dnevno. Za najveći broj ljudi savetuje se 12 do 13 čaša.

Ako želimo da izbegnemo bore, treba da pijemo više vode. Laž ili istina?

Donekle je istina da se, ako pijemo dosta vode, bore neće stvoriti. Potrebno je da pijete savetovanu količinu i ne brinite o borama jer je koža hidrirana i vlažna.

Da li osoba na dijeti treba da pije dosta vode?

Ne bi trebalo da pije više nego što je preporučeno. Kao što je naglašeno, unos vode mora biti odgovarajući aktivnostima, odnosno, trošenju. Ako pijete dovoljno vode, učestalost mokrenja će biti normalna, na dva sata.

Roditelji teraju decu da piju dosta vode jer kažu da to sprečava rak bešike. Da li manje vode povećava mokraćnu kiselinu? Šta je od ovoga istina?

Tačno je da dosta vode sprečava rak bešike, ali deca treba da piju vodu zbog energije, a odrasli treba da brinu zbog raka. Nivo mokraćne kiseline je visok jer je nasleđen ili ako osoba drži strogu dijetu, ali i ako je gojazna. Zbog toga je bitno piti dosta vode jer ona smanjuje nivo mokraćne kiseline.
Koliko vode treba da piju trudnica ili dojilja?

Osim toga što daje energiju, voda sprečava pobačaje, zatvor, krvarenja i poremećaj u ravnoteži elektrolita. Hormoni se u trudnoći adaptiraju na to da sakupljaju svu potrebnu tečnost. Sva dodatna tečnost je potrebna da bi se očuvala voda koja se duplo više gubi kroz pluća, dupli protok krvi do trećeg tromesečja zbog čega bubrezi rade mnogo napornije. Zbog svega toga je za trudnicu bitna svaka kap.
Za trudnicu je preporučena doza 13 čaša vode dnevno kao i dosta voća koja sadrže u sebi vodu ili sokovi od ceđenog voća.
U vreme dojenja, takođe, plus po čaša vode nakon svakog dojenja.

Da li je dobro piti vodu pre ili posle jela?

Voda se ne meša sa enzimima iz digestivnog trakta, tako da ne škodi. Naprotiv, ona pomaže razgradnju hrane i savetuje se da se pije pre jela.

Koliko vode treba da piju osobe sa aknama?

Treba da je piju jer njom izbaciju toksine. Najbolje je da na početku dana napunite flašu vodom i do kraja dana popijete sve.

Koji su znaci dehidratacije usled neuzimanja dovoljno vode u toku dana?

Za gubitak od 2 odsto osećaju se slabi simptomi kao što su žeđ, gubitak apetita, suva koža, taman urin, suva usta ili jeza. Ako je gubitak veći od 3 odsto, ubrzava se rad srca, osećaju se teškoće pri mokrenju, javljaju se grčevi, jak umor, vrtoglavica i ozbiljne glavobolje. Ako se izgubi više od 10 odsto, potrebna je medicinska pomoć. Javljaju se jaki mišićni grčevi, povraćanje, vrlo ubrzan puls, koža postane smežurana, vid zamagljen, oseća se jak bol pri mokrenju, teškoće pri disanju, napadi, bol u grudima, abdominalni bol i nesvestica.

Da li zimi treba piti manje vode?

Zimi ne osećamo često žeđ ali je vazduh vrlo suv i moramo nastaviti da hidriramo organizam kao i leti, čak i kada nismo žedni. Kada ne unesemo dovoljno vode, membrane na crevima i plućima mogu da se osuše i tako smo podložniji infekcijama.

Da li mlaka voda topi masti ako je pijemo?

Dovoljno vode poboljšava rad bubrega, daje nam energiju i poboljšava unutarćelijsko povezivanje. Neki naučnici tvrde da hladna voda poboljšava metabolizam bolje nego mlaka i da pomaže kod topljenja suvišnih masti. Ipak, najbolje je da se koncentrišete na dovoljan unos, zdravu ishranu i redovnu vežbu kako biste izgubili višak masti.

Foto: nkzs / www.sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: