Da li i kada piti probiotik?

Crevna flora je pojam koji se odnosi na sve mikroorganizme (MO) koji naseljavaju naša creva i pomažu nam svojim korisnim dejstvima u normalnom funkcionisanju.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2010.

23:44

Da li i kada piti probiotik?
Ilustracija, foto: EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

Oni predstavljaju barijeru, kako fizičku, tako i hemijsku ka mikroorganizmima koji izazivaju bolesti i nazivaju se patogeni mikoorganizmi. Naime, kada je sve u redu i potpuno smo zdravi, mi i ne znamo koje bakterije i gljivice i u kolikom broju žive u našem crevnom traktu.

Međutim, postoje stanja u kojima se narušava ovaj balans između „korisnih” i štetnih, patogenih mikroorganizama, gde određeni uslovi doprinose preovladavanju štetnih MO i izazivaju bolest.

Takva stanja su:

- upotreba antibiotika koja vrlo često (čak 1 od 5 osoba koja pije antibiotik) daje proliv kao komplikaciju.[1.]

- putovanja, gde smo izloženi nekim, našem organizmu, manje poznatim infektivnim uzročnicima ili promeni načina ishrane ili vode.

- stanja oslabljenog imuniteta.

- drugim stanjima gde smo izloženi uticaju različitih infektivnih uzročnika, kao što su mnogobrojni virusi i bakterije.

Tako nastaju akutne ili hronične bolesti creva praćene prolivom kao dominantnim simptomom, potom osećajem nadutosti i bolovima u trbuhu. One često mogu biti predupređene, tj. prevenirane blagovremenom upotrebom probiotskih preparata, pre svega onih sa dovoljnom količinom mikroorganizama u svom sastavu. Obzirom da pri prolazu kroz naš crevni trakt dolazi do propadanja izvesnog broja ovih MO (čak do 100 puta manje ih ima u stolici nego u oralno unetoj dozi), samo oni preparati koji imaju najmanje 10 9 MO (milijarda) postižu terapijski efekat.[2.]

Šta sadrži probiotik?

Probiotski preparati sadrže korisne bakterije i gljivice koji unosom nadoknađuju oštećenu „korisnu” crevnu floru i bore se na nivou crevne sluznice sa uzročnicima bolesti. Tako, na najprirodniji način nadoknađuju narušenu crevnu floru i vraćaju ravnotežu između korisnih i štetnih mikoorganizama.

Stoga je neophodno crevnu floru zaštititi, kako preventivno, tako i terapijski, preparatom koji u svom sastavu ima idealan spoj korisnih bakterija i gljivica kako bi narušena ili uništena flora bila adekvatno nadomeštena i kako bi se crevna funkcija nesmetano odvijala.

Koncept probiotika

Pojam probiotika nije nov kako se često misli, naprotiv uveden je 1965. godine i odnosi se upravo na mikroorganizme koji ispoljavaju pozitivno delovanje na zdravlje ljudi. Koncept se bazira na ranijim saznanjima nobelovca Ilje Iliča Mečnikova, ukrajnskog naučnika koji sugeriše po prvi put da je za dugovečnost bugarskih seljaka odgovorna intenzivna i redovna upotreba fermentisanih mlečnih proizvoda u njihovoj ishrani.

Erceflora duo, trokomponentni probiotski preparat na bazi prirodnih sastojaka koji nas štiti od dijereje, nadutosti i bolova u stomaku, a koji su, nažalost, tokom zimskog perioda, česti pratioci upotrebe antibiotika. Takođe, podjednako je delotvoran kod stomačnih virusnih infekcija,preventivno i terapijski kod dijareja na putovanjima, ali i kod ozbiljnih crevnih bolesti, najčešće onih hroničnih.

Erceflora Duo kapsule su dodatak ishrani, bez proteina kravljeg mleka i laktoze i svoje korisno dejstvo ispoljavaju na nivou prolaza kroz creva.

Preparat Ercefora duo sadrži idealnu kombinaciju dve “dobre”, korisne mlečnokiselinske bakterije:

- Lactobacillus acidophilus
- Lactobacillus rhamnosus i jedne kvasne gljivice
-Saccharomyces boulardi, čije zajedničko delovanje dovodi do blagotvornih efekata po oštećenu floru creva tako što u dovoljnom broju nadoknađuje uništene korisne bakterije.

Erceflora duo je jedini probiotski preparat sa čak 7 milijardi probiotskih mikroorganizam (7x 109 cfu). To je izuzetno važno za adekvatno naseljavanje (kolonizaciju) creva ovim korisnim MO, jer samo na taj način je zašita potpuna.

Obzirom da je Erceflora duo potpuno prirodni preparat, pogodan je za upotrebu u svim uzrastima kao i kod najosetljivijih grupa ljudi, male dece, ali i starih osoba. Uzimaju se 1- 3 kapsule na dan.[3.]

Kada je vreme za probiotik?

Idealno ih je uzimati tokom ili neposredno nakon obroka, a ako se piju kao kombinovana terapija sa antibioticima, onda 2-3 sata nakon svake doze antibiotika, od prvog dana antibiotske terapije, pa sve do dve nedelje nakon završetka terapije antibioticima.[4.]

Dostupan u svim apotekama u dva pakovanja, bez lekarskog recepta.

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, odnosno medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Kako se pije probiotik?

Pravilna upotreba probiotika je od esencijalnog značaja jer podstiče njegovo dejstvo u našem organizmu. Najefikasnija metoda za konuzimiranje probiotika podrazumeva da kapsulu probiotika otvorite i sadržaj iz kapsule sipate u toplo jelo (supu ili varivo) ili u jogurt ili kiselo mleko a zatim da ostavite jelo na sobnoj temperaturi oko 30 minuta da bi probiotičke bakterije oživele i dobro se pomešale sa vašim obrokom.

Po isteku pola sata pojedite vaš obrok ali se potrudite da ga ne mešate sa čajem ili alkoholom jer ćete na taj način umanjiti dejstvo leka. Ukoliko je funkcionisanje creva ozbiljnije narušeno možete uzeti i duplu dozu probiotika, ali se prethodno posavetujete sa lekarom.

Kada se pije probiotik?

Probiotik je preparat koji se sastoji od prijateljskih bakterija koje pružaju velike zdravstvene benifite. Probiotici se mogu piti ukoliko se nalazite u procesu gubljenja telesne težine jer pružaju poboljšano varenje, pojačavaju imunološku funkciju organizma, smanjuju rizik od određenih oboljenja i generalno pozitivno utiču na zdravlje jer pomažu crevima priliko naseljavanja dobrih mikroorganizama.

Kako se pije probiotik uz antibiotik?

Prilikom borbe sa infekcijom kada će vam vaš lekar prepisati antiobiotike postarajte sa da ovu vrstu lekova kombinujete sa probiotikom. Od velike je važnosti da probiotiku u ovoj situaciji pijete pravilno a to ćete realizovati na sledeći način.

Probiotik u vidu suplemenata konzumirajte sat vremena pre nego što uzmete antibiotik jednom dnevno. Kada terapija antibioticima prestane nastavite da konzumirate probiotike i tokom narednih pet dana.

Probiotik i nadutost

Prema istraživanju koje je nedavno sprovedeno zaključeno je da konzumiranje probiotika može dovesti do bola u želudcu i nadutosti. Jedan od razloga zbog kog dolazi do ove situacije je nagomilavanje dobrih bakterija koje dalje utiču na tanko crevo i želudac.

Određeni procenat ispitanika se žalio i na postojanje kognitivnih problema poput osećaja zbunjenosti i poteškoća sa koncentrisanjem na konkretne aktivnosti. Kao razlog za ovo stanje naučnici navode visoku količinu D- mlečne kiseline koja nastaje i gomila se u crevima usled intenzivnog korišćenja probiotika.

Probiotik i upotreba kod beba i dece

Najčešći razlog za upotrebu probiotika kod dece su stomačni grčevi, dijareija, povraćanje ali mogu se koristiti i kao dodatna terapija uz terapiju antibioticima. Pre nego što vašoj bebi ili starijem detetu date probiotik obavezno se posavetujte sa pedijatrom.

Pored konzumiranja probiotika iz namirnica, bebama i deci možete dati ovu supstancu u različitim oblicima poput kapsula, tableta, kapi i sprejeva.

Probitik i trudnoća

Upotreba probiotika u trudnoći se ne zabranjuje, već se veoma često i ohrabruje.

Trudnicama se preporučuje uzimanje probiotika jer na taj način u organizam unose imoglobulin A, koji štiti od pojave infekcija. Istraživanja su dokazala da trudnice koje konzumiraju namirnice bogate probioticima umanjuju mogućnost pojave alergija kod svoje dece u toku prve dve godine života.

Korišćene reference

[1.] Obren Popović, Gastroenterologija u sto lekcija, 2007.
[2.] Lynne V., Mcfarland, Anaerobe 2009; 15:274-280
[3.] Ercefloa duo, Uputstvo za pacijente.
[4.] S.S. Biradar, S. T. Bahagvati & B. Shegunshi: Probiotics and antibiotics: A brief overview. The Internet journal of nutrition and wellness. 2005 volume 2, number 1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: