Kompleti prve pomoći i nedoumice?

Od donošenja novog pravilnika o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju javio se niz nedoumica o njegovoj primeni, naročito vezanih za novi komplet prve pomoći. Pokušaćemo da odgovorimo na najčešća pitanja nametnuta novim propisima.

Izvor: Zdravlje.B92

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

23:38

Default images

1. Zašto nam je potreban novi komplet za prvu pomoć?

Paketi za prvu pomoć spadaju u grupu medicinskih sredstava, koja zbog sigurnosti primene, moraju zadovoljiti određene standarde kvaliteta.

Ranije paketi nisu prolazili nikakve testove i provere i mogao ih je proizvoditi bilo ko. Komprese i zavoji nisu morali imati potvrdu o sterilnosti, jer pravilnik to nije zahtevao od proizvođača.

Većina tih „starih“ proizvođača je dobila zabranu prodaje od Ministarstva zdravlja. Na listi proizvoda koji zadovoljavaju standard nalaze se paketi „Galenike“, „Mediteksa“ i "MBS Tehno".

Novi standard koji je stupio na snagu u februaru ove godine ne dozvoljava upotrebu netkanih materajala u izradi medicinskih sredstava. To su zavoji po evropskom standardu koji su dosta jeftiniji jer se izrađuju od veštačkih tkanina, najčešće uvezenih iz Kine.

Prilikom izrade standarda vodilo se računa o tome da se domaćim proizvođačima sanitetskog materijala omogući dominantan udeo u proizvodnji kompleta za prvu pomoć, a pošto se u Srbiji proizvode pamučni materijali, oni su i uzeti u obzir.

2. Zar ne mogu da kupim nekoliko novih artikala i dopunim stari komplet?

Dopuna starih paketa nije moguća. Jedan od razloga je i činjenica da na starim kutijama nema šifre koji je zapravo i garancija da imate originalni paket. Šifra podrazumeva oznaku tipa vozila (tip A za motore i Tip B za automobile) i kod utvrđen standardom SRPS Z.B2.001.

Uz to, kako je ranije objašnjeno, artikli u starim paketima nisu sterilni.

3. Šta sadrži novi komplet za prvu pomoć?

1. Prvi zavoj – sterilan, 10 cm x 5 m, sa jednim jastučetom 12 cm x 10 cm / 2 komada

2. Kaliko zavoj 10 cm x 5 m / 2 komada

3. Kaliko zavoj 8 cm x 5 m / 2 komada

4. Sterilna gaza 1/2 m, 80 cm x 50 cm – pojedinačno pakovanje / 2 komada

5. Sterilna gaza 1 m, 80 cm x 100 cm – pojedinačno pakovanje / 1 komad

6. Sterilna kompresa od gaze 10 cm x 10 cm, 12 slojeva – pojedinačno pakovanje / 5 komada

7. Adhezivni zavojni materijal 10 cm x 8 cm / 5 komada

8. Flaster 2,5 cm x 5 m, na kalemu / 1 komad

9. Trougla marama veličine 100 cm x 100 cm x 140cm, pamučna, nazivne površinske mase najmanje 60g/m2 / 2 komada

10. Igla sigurnica, najmanje dužine 4 cm / 6 komada

11. Makaze zakrivljene, sa zaobljenim vrhom, najmanje dužine 12 cm / 1 komad

12. PVC kesa – manja, 20 cm x 30 cm / 1 komad

13. PVC kesa – veća, 40 cm x 60 cm / 1 komad

14. PVC rukavice za jednokratnu upotrebu / 2 para 15. Izotermalni prekrivač najmanje dužine 15 cm x 200 cm, za jednokratnu pomoć / 1 komad

16. Zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja, za jednokratnu upotrebu / 1 komad

17. Specifikacija sadržaja kompleta / 1 komad

18. Uputstvo o pružanju prve pomoći / 1 komad

Sve ove komponente moraju biti spakovane u odgovarajuće pakovanje (torbica, kutija), koje je obeleženo po standardu.

4. Zašto se ne mogu koristiti paketi iz zemalja Evropske unije?

Iako je novi Pravilnik i rađen kako bi se uskladili propisi Srbije i EU, on je u određenoj meri čak sveobuhvatniji od onih koji važe u Evropi.

Kompleti za prvu pomoć kod nas sadrže zavoje i komprese od prirodnih materijala, dok je u zemljama Evropske unije dozvoljeno da se rade od veštačkih tkanina. Prednost prirodnog materijala, u ovom slučaju pamuka, je u tome što posle upotrebe dozvoljava koži da diše. Takođe, pamučni materijali nisu rastegljivi i mogu služiti za imobilizaciju povređenih delova tela (ruke ili noge).

Jedan od razloga je i jezička barijera. Prema domaćem standardu, svi natpisi na kutiji i oznake na predmetima moraju biti na srpskom jeziku, kako se ne bi stvarala zabuna kod vozača.
5. Zašto je cena novog paketa toliko viša u odnosu na nestandardizovane?

Interesantno je da je i cena recimo „Galenikinog“ paketa (2.400 RSD) približna kao cena kompleta u Sloveniji koja je važila u trenutku kada je njihova verzija Pravilnika o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju stupila na snagu (oko 20 evra).

Osim što sadrži 15 artikala više u odnosu na stare pakete, treba imati u vidu da su, naprimer, kod „Galenikinog“ paketa svi artikli izuzev makazica i termo ćebeta izrađeni u Srbiji. Ova firma zaposlila je oko 550 ljudi kod različitih domaćih proizvođača.

Uz to, od cene svakog paketa, 20 dinara (koliko košta uputstvo za korištenje) ide u humanitarne svrhe.

Podsećamo da su materijali od kojih su izrađeni evropski paketi kineski i time jeftiniji.

6. Koje firme su ispunjavaju novi standard, a koje ne?

Dozvolu za proizvodnju kompleta za prvu pomoć imaju „Galenika“, „Mediteks“ i „MBS Tehno“.

Firme koje nemaju dozvolu su:

„Orbital doo“, „Stil Cosmetik“, „Karan-Co“, „Medina Trade“, „Motovent“, „Abs-Trade“, „Carline“, „Breznica“, „Unihemikom“, „Lekovit“, „Farmalogist“, „Shopgroup“ i „Esensa“.

Od ovih firmi. „Karan-Co“ iz Beograda, poseduje dozvolu Ministarstva zdravlja za stavljanje u promet kompleta za prvu pomoć, proizvođača „Winner Industries“ iz Kine, izdate 14.09.2009. godine.

Toj firmi je iz Ministarstva zdravlja data mera obustave i povlačenja iz prometa samo onih kompleta za prvu pomoć za koje je ustanovljeno da nisu obeležena po odredbama Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima i za koje je Agencija za lekove i medicinska sredstva izdala negativan sertifikat analize.

Kontrolom izvršenja naređenih mera konstatovano je da je „Karan-Co“ povukao iz prometa ovako obeleženo medicinsko sredstvo i da je isto smešteno u magacin medicinskih sredstava kao neusaglašen proizvod.

Samo kompanija „Galenika“ od stupanja Pravilnika na snagu je imala apsolutno ispravne pakete za prvu pomoć, dok su „Mediteks“ i „MBS Tehno“ dozvole dobili tek nakon ispravljanja određenih nepravilnosti.

7. Koja je razlika između kompleta za prvu pomoć proizvođača koji imaju dozvolu?

Razlika je samo u pakovanju. „Mediteks“, naprimer, komplet pakuje u plastičnu kutiju, dok je „Galenikin“ u praktičnoj torbici.

8. Ko će proveravati ispravnost kompleta za prvu pomoć?

Provera ispravnosti kompleta vršiće se na tehničkom pregledu a saobraćajna policija će upućivanjem vozila na kontrolni tehnički pregled, utvrđivati njihovu ispravnost

9. Da li će saboraćajna policija oduzimati neispravne komplete prve pomoći?

Saobraćajna policija neće oduzimati neispravne komplete prve pomoći već će samo utvrđivati njihovu ispravnost.

Pogledajte kako treba da izgleda komplet za prvu pomoć i šta sve treba da sadrži

10. Kako će vozači naučiti da koriste pakete za prvu pomoć?

Od Nove godine stupa na snagu novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju koji podrazumeva i složeniju metodiku obuke vožnje. Instruktori Crvenog krsta Srbije biće angažovani za obuku novih vozača u pružanju prve pomoći.

Crveni krst krst Srbije u svojoj mreži raspolaže sa 500 predavača i 200 instruktora prve pomoći, koji realizuju obuke za različite populacione kategorije, na celoj teritoriji Srbije.

Takođe, u svakom od paketa za prvu pomoć nalazi se po jedno uputstvo za upotrebu(izdato u Crvenom krstu) sa detaljnim jezičnim i slikovnim objašnjenjima o primeni svakog od artikala.

Što se tiče starih vozača, pravilnik je podrazumevao da su prilikom polaganja vozačkog ispita odgovorili tačno na pitanja vezana za prvu pomoć i da poseduju potreban obim znanja. Svakako, stari vozači moći će da se dobrovoljno dodatno edukuju kod volontera Crvenog krsta Srbije.

11. Kako izgleda uputstvo za davanje prve pomoći koje se nalazi u novom standardizovanom paketu?

Uputstvo na jednostavan način, u slici i reči, opisuje postupke koje bi trebalo primeniti na mestu saobraćajne nezgode, od pristupa, mera bezbednosti, načina pozivanja hitnih službi do osnovnih postupaka prve pomoći, koji se mogu primeniti na licu mesta do dolaska službe hitne medicinske pomoći.

Treba napomeniti da se pisano uputstvo ne može smatrati zamenom za odgovarajuću obuku, jer se radi o veštinama koje se praktično uče. Takođe, uputstvo sadrži i informacije o tome kako se koristi materijal koji je sadržan u kompletu prve pomoći za vozila.

Priručnik je izrađen prema preporukama Komiteta za drumski saobraćaj Evropske komisije za Evropu UN. Procedure prve pomoći prikazane u njemu su stručno zasnovane i potvrđeno efikasne i sadržane su u Evropskom priručniku prve pomoći (European First Aid Manuel), prihvaćenim od stane Evropskog referentnog centra za edukaciju u proj pomoći, Međunarodne Federacije Crvenog krsta.

Uputstvo Crvenog krsta je bilo obavezan sadržaj kompleta prve pomoći za vozila i prema prethodnom JUS standardu, samo je ono sada obogaćeno sadržajem i usklađeno sa savremenim principima prve pomoći.

„Novo“ uputstvo ima 16 stranica i „džepnog“ je formata (A6).

12. Do kad mogu da koristim svoj stari paket za prvu pomoć?

Rok za zamenu starih paketa novim, standardizovanim je godinu dana. Međutim, taj vremenski period nosi i veliki rizik. Kada bi sticajem nesrećnih okolnosti došlo do saobraćajne nezgode sa povređenima, građani bi na sopstveni rizik upotrebljavali nestandardizovane zavoje. U slučaju da neki od artikala nije sterilan, rana povređenog može se inficirati.

13. Ako upotrebim nešto iz paketa, da li ću morati da kupim novi?

Ne. U apotekama će postojati i pojedinačni artikli kojima će građani moći da dopune nove pakete.

14. Da li sam kompetentan da pružim prvu pomoć povređenom?

Određene povrede i stanja, kao što su: nagli srčani zastoj, jako krvarenje, gubitak svesti, zapušenost disajnih puteva , zahtevaju najhitniju reakciju prisutnih koja bi obezbedila održavanje života do dolaska hitne službe.

Sasvim jednostavnim postupcima, kao što su pažnjivo postaljanje osobe bez svesti na bok ili direktan pritisak na ranu koju krvari može spečiti fatalan ishod poverđivanja.

Nekada je spasonosno i ne pomerati povređenog, ako se radi o sumnji na povredu kičme, koja nije retka pojava u saobraćaju.

Nije svejedno ni u kom položaju ćete pružati pomoć povređenom. Svaka povreda ima položaj „koji je joj najviše odgovara“, to jest u kome je osoba najbezbednija i u kojoj se povređeni najbolje oseća.

Prema podacima Evropskog saveta za bezbednost u transportu (European Transport Safety Council), 57 procenata smrtnih ishoda nakon povređivanja u saobraćanim nezgodama dogodi se u prvih nekoliko minuta od udesa. Mnogobrojne studije pokazuju da bi se broj ljudi koji smrtno stradaju u saobraćajnim nezgodama značajno smanjio ukoliko bi osobe koje se nađu na mestu udesa bile sposobne da pruže adekvatnu pomoć, pre dolaska hitne službe.

Prva pomoć nije alternativa za stručne medicinske procedura koje pruža zdravstvena služba, ali je početna i važna karika u spašavanju života i doprinosi smanjenju posedica povređivanja i bržoj rehabilitaciji i oporavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: