Nemojte se znojiti!

Znojenje je možda biološki korisno, ali zna da nas obuzme u najnezgodnijem trenutku. Mi ćemo vam reći kako da ostanete suvi.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 12.07.2011.

11:52

Default images

Svaka žena ponekad se oznoji baš kad ne treba. Na primer, izađete na sastanak sa muškarcem i posegnete za čašom vina, a ispod pazuha je sve mokro. U tom trenutku sigurno poželite da odstranite svoje znojne žlezde.

Vruće vreme nije jedino što nas tera da se znojimo. Stresne situacije, poput intervjua za posao ili prvog sastanka, oslobađaju hormone stresa koji podižu temperaturu tela i tada dolazi do znojenja. Telesne funkcije kao što su varenje i mišićna pokretljivost proizvode toplotu i mi se stalno znojimo kako bismo održavali zadovoljavajuću temperaturu tela.

Dok se znojimo, organizam u stvari šalje složene rashladne kodove telu. Evo šta se dešava:

1. Kao odgovor na uzavrelu temperaturu, kreće znojenje duž kičmene moždine što izaziva oslobađanje hemikalije zvane acetilholin.
2. Acetilolin se iz kičmene moždine širi do nogu, ruku, grudi, lica i leđa.
3. Acetilolin stiže u 4 miliona znojnih žlezdi i uzrokuje ispuštanje tečnosti, odnosno znoja.
4. Znoj se sastoji od 99% vode i 1 % soli i izbija kroz pore na koži.
5. Znojenje pomaže da se reguliše temperatura tela, baš kao kada se umijete hladnom vodom kako biste se rashladili.

Znoj uglavnom isparava odmah, ali ako vaše žlezde rade previše, on će prodreti i na odeću. Kako da ostanete suvi?

“Čak i ljudi koji misle da se nikada ne znoje u stvari konstantno luče vodu,” kaže Ana Glaser, dermatolog. "Sam čin disanja nas tera da se znojimo.”

Prosečno, u toku dana mi lučimo znoj koji staje u jednu čašicu rakije i to ako ne vežbamo ili se na neki drugi način iscrpljujemo. Najviše znojnih žlezdi imamo ispod pazuha, na čelu, tabanima, dlanovima i glavi. Ako se baš puno znojite zahvalite se mami i tati jer DNK reguliše količinu znoja koju ispuštamo, kaže dr Glaser.

Najlakši način da sprečimo znojenje je korišćenje antiperspiranta. Većina formula sadrži aluminijum koji prodire kroz kožu i začepljuje znojne žlezde. Tehnički, antiperspirant možete koristiti za bilo koji deo tela, ali s obzirom da većina njih sadrži ulje, nezgodno ih je koristiti za šake i stopala.

Savet: nanesite antiperspirant noću na čiste i suve delove tela i oni će bolje delovati. “Vaša koža je tada suva jer vi niste toliko aktivni noću i antiperspirant lakše prodire do znojnih žlezda,” kaže Keli Redbord, dermatolog.

Još uvek se znojite? Pokušajte sa snažnijim antiperspirantom koji sadrži do 20% aluminijuma cirkonijuma, što je maksimalni iznos dozvoljen od strane FDA.

On ne deluje dugo, ali sprečava znojenje bolje od ostalih preparata. Ako vam nijedno rešenje ne pomaže možete pokušati sa botoksom čiji efekat traje do 8 meseci. Tretman nije jeftin, ali se više nećete znojiti.

Pročitajte više o ovoj temi na stranicama Zdravlja:
Dezodorans ili perspirant?
Prekomerno znojenje - hiperhidroza

Foto: Image: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: