Kada disciplina ne upali

Nekada roditelji očekuju previše od svoje dece, s obzirom na nivo njihovog razvoja i/ili okolnosti. Evo nekoliko primeraka i strategija za dobijanje boljih rezultata.

Izvor: B92

Petak, 08.04.2016.

16:21

Kada disciplina ne upali

Instrukcije roditelja su isuviše uopštene. Zahtevi poput “Lepo se ponašaj” ili “Budi dobar” gotovo da nemaju nikakvo značenje za decu ispod 10 godina. Budite precizni u vezi toga šta želite da vaše dete uradi. Recite mu da “Prestane da viče” ili “Vrati Marku njegov kamion”.

To je preveliki zadatak za dete. Veoma mali broj dece može da razume “Sredi svoju sobu”. Deca bolje reaguju na “Skloni te kocke” ili “Stavi svoju garderobu u korpu za veš”. Mnogi uspešno završeni poslovi će podstaći dete na obavljanje novih.

Kada učite decu pojmovima poput odgovornosti i posledica, morate imati na umu da dete ne uviđa vezu između njegovog ponašanja i nagrade ili posledica. Ukoliko prođe dosta vremena između načinjene greške i stupanja kazne na snagu, dete neće ništa naučiti. Na primer, nagrađivanje trogodišnjaka na kraju nedelje zbog dobrog ponašanja proteklih dana je besmisleno zbog toga što njegovo sećanje i pojam o vremenu nisu dovoljno stasali da bi mogao to da razume. Što je dete mlađe, veza između ovih pojmova mora biti kraća. Nagradite odmah, tako što ćete pohvaliti dete: “Svaka ti čast što si Vuku vratio kocke nazad”.

Previše se očekuje od deteta. Veoma mala deca znaju da “ne” označava prestanak radnje koju trenutno obavljaju, ali neće razmišljati o prestanku ukoliko ih ta radnja i dalje dovodi u iskušenje. Primera radi, dugmići na dvd-u će ostati veoma zanimljivi vašem detetu ukoliko tu aktivnost ne zamenite nekom drugom.

Prevelika upotreba reči “ne”

Ukoliko je svet deteta prepun zabrana, dete će prestati da obraća pažnju na njih. Roditelji treba da postave prioritete i da rade na jednom ili manjem broju problema u isto vreme. Predlažemo da se započne sa onim koje ugrožava život i što može izazvati teške telesne povrede ili sto izaziva veliku imovinsku štetu. Bitke oko hrane nikada nisu dobijene a one u vezi oblačenja najčešće nisu vredne truda.

Dete je iscrpljeno. Ne pokušavajte s disciplinom kada je vaše dete umorno, gladno, veoma uznemireno ili potrešeno. Imaćete više uspeha ako dete izolujete iz trenutne situacije, pružite mu ono što je tada neophodno (san, hranu, zagrljaj), i onda pokušajte ponovo.

Roditelj je iscrpljen. Kada ste uznemireni više nego vaše dete, teško da ćete ga nauočiti išta korisno. Odmorite. Iako će deca svakako naučiti da roditelji emocionalno reaguju – vaša facijalna ekspresija, glas i ponašanje jesu načini na koje deca kritikuju reakcije okruženja na sopstvene postupke – budite na oprezu kada ste izvan kontrole. I vi i dete ćete biti uplašeni vašom burnom reakcijom.

Samo napred!

Nakon što ste se odmorili sve dolazi na svoje mesto i možete se vratiti na podučavanje. Takođe, dozvolite detetu da se odmori i odspava koliko god da je potrebno. Novi Pampers Premium Care sa 5 zvezdica kada je reč o zaštiti kože, koju štiti i do 12 sati od vlažnosti. Novi Pampers Premium Care su inovativne kada je reč o upijajućem jezgru, koji poput magije ravnomerno raspoređuje tečnost. Dok, indikator vlažnosti upućuje na presvlačenje pelene, kako bi beba mogla da nastavi sa uživanjem u vašoj ljubavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: