Zdravija ishrana čuva naše zdravlje

Dijabetes je među vodećim uzrocima smrti u Srbiji. Gotovo pola miliona ljudi u našoj zemlji ima dijagnozu šećerne bolesti, a procenjuje se da nekoliko stotina hiljada i ne zna da ima ovu bolest. Ipak, prevencija najraširenijeg tipa dijabetesa je moguća uz zdrav način ishrane i redovnu fizičku aktivnost, usaglasili su se učesnici okruglog stola na temu prevencije i borbe protiv dijabetesa u organizaciji kompanije Delez Srbija, obeležavajući međunarodni Dan dijabetesa.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 14.11.2017.

11:04

Zdravija ishrana čuva naše zdravlje

Stela Prgomelja iz Plavog kruga, udruženja za borbu protiv dijabetesa grada Beograda, naglasila je da je izuzetno značajno naučiti što je više moguće o dijabetesu, edukovati okolinu i aktivirati institucije da pomognu obolelima u njihovom svakodnevnom životu.

“Fizička aktivnost i kontrola ishrane mogu da pomognu osobama sa dijabetesom da izgube na težini, poboljšaju kontrolu nivoa šećera u krvi i snize nivo holesterola u krvi i krvni pritisak”, kazala je Prgomelja.

Novi hleb na tržištu koji doprinosi održavanju normalnog nivoa glukoze

Dr Draško Gostiljac, endokrinolog Kliničkog centra Srbije istakao je da su naučne studije pokazale da je prevencija najraširenijeg tipa dijabetesa moguća, uz pojačanu kontrolu ishrane i redovnu fizičku aktivnost.

“Održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi najviše doprinosi ishrana. Da bi pomogli onima koji imaju smanjenu toleranciju na glukozu, kao i svima onima koji žele da dodatno obrate pažnju na zdravu ishranu, razvili smo u saradnji sa kompanijom Delez Srbija novi hleb po posebnoj recepturi. GlukoFit hleb sadrži TopiGluk miks koji je klinički ispitan na Kliničkom centru Srbije i dokazano je da doprinosi održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi”, rekao je Gostiljac. U dugoročnom smislu, prema njegovim nalazima, očekuje se da upotreba Glukofit hleba ima i sekundarne benefite kao što su smanjenje gojaznosti i jačanje imuniteta.
Jelena Mirković, joga fitnes instruktorka, naglasila je da je fizička aktivnost od nemerljive važnosti za održavanje zdravog organizama, ne samo za obolele od dijabetesa.

“Stres je jedan od okidača brojnih bolesti, među kojima je i dijabetes, a u borbi sa izazovima modernog doba može da nam pomogne joga, klasični fitnes ili bilo koja druga, redovna, fizička aktivnost”, kaže Jelena Mirković.

Kompanija Delez Srbija od nedavno u svojoj ponudi ima GlukoFit hleb koji sadrži TopiGluk miks aktivnih sastojak iz prirodnih izvora kao što su hrom, cimet, đumbir, beli luk i grčko seme. Na razvoju ovog proizvoda je učestvovao veliki tim stručnjaka, skoro dve godine. Klinička studija je sprovedena na odeljenju za lečenje hroničnih komplikacija u dijabetesu i ishranu Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije. Glukofit hleb može da se kupi isključivo u prodavnicama Maksi, Tempo i Shop&Go.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: