JOD - za zdravu mamu i bebu

Svi znamo da postoje navike koje su veoma štetne u trudnoći ali isto tako postoje i one dobre, i za vas i za plod. Isto tako postoje namirnice koje nisu baš zdrave ali i one bogate vitaminima i mineralima dragocenim prvenstveno za plod.

Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Prema poslednjim istraživanjima, nedostatak joda u trudnoći može kasnije izazvati niži IQ deteta, probleme u razumevanju i čitanju tekstova ali i slabljenje koncentracije i sposobnosti pamćenja.

Jod je mineral koji svakodnevno mora biti zastupljen u ishrani trudnica. Svetska zdravstvena organizacija smatra da je upravo nedostatak joda, svuda u svetu, najvažniji uzročnik nedovoljno razvijenog mozga kod fetusa, a to se može sprečiti.

Drugi razlog redovnog unosa joda kod trudnica jeste štitna žlezda. Ukoliko štitnjača ne obavlja svoju funkciju pravilno, povećava se rizik od prevremenog porođaja, a može doći do nepravilnosti u telesnom rastu i izgledu ali i mentalnom razvoju fetusa.

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Pošto je jod važan i u prve tri godine razvoja mozga deteta, važno je uvrstiti ga u ishranu deteta svakodnevno. Sa samo 150 mikrograma dnevno, čovek zadovoljava svoje dnevne potrebe za jodom, dok su kod trudnica te potrebe malo veće, oko 250 mikrograma. Kako telo ne proizvodi jod, moramo birati namirnice bogate jodom. To su tikvice, beli luk, artičoke, zatim morska riba i alge a kod nas mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.

Za zdravu mamu i bebu, ne zaboravite jod!

Prati B92 na Viberu

Zdravlje: PR

Zdravija ishrana čuva naše zdravlje

Dijabetes je među vodećim uzrocima smrti u Srbiji. Gotovo pola miliona ljudi u našoj zemlji ima dijagnozu šećerne bolesti, a procenjuje se da nekoliko stotina hiljada i ne zna da ima ovu bolest. Ipak, prevencija najraširenijeg tipa dijabetesa je moguća uz zdrav način ishrane i redovnu fizičku aktivnost, usaglasili su se učesnici okruglog stola na temu prevencije i borbe protiv dijabetesa u organizaciji kompanije Delez Srbija, obeležavajući međunarodni Dan dijabetesa.

zdravlje: pr utorak 14.11. 16:45 Komentara: 0

Korak po korak

Kada napune 6 meseci, bebe počinju sve više da se pokreću i istražuju veliki čudestan svet oko sebe. U toj misliji, potreban im je pouzdan prijatelj, a Pampers je upravo to, te nudi savršeno rešenje – Pampers Pants pelene za šestomesečne bebe sa 3 upijajuća kanala koji održavaju bebinu kožu suvom i dozvoljavaju joj da se kreće slobodno i oseća udobno.

zdravlje: pr utorak 14.11. 16:45 Komentara: 0

Priprema, pozor - SAD!

U jednom trenutku, menjanje bebinih pelena prelazi od uživanja u zajedničkom trenutku bliskosti do „opstanka najsposobnijih“! Jer, kada bebe postanu aktivne i pokušavaju da otpužu za vreme presvalčenja, teško im je staviti pelene koje se lepe.

zdravlje: pr sreda 25.10. 12:00 Komentara: 0

Beba u pokretu

Da li je Vaša beba uvek u pokretu? Da li postaje nestrpljiva za vreme uobičajenog menjanja pelena, praveći od toga veliki izazov za sve? To znači da je pravi trenutak za isprobavanje Pampers Pants!

zdravlje: pr utorak 26.09. 15:05 Komentara: 0

Dekoncentrisani ste? Rešenje je JOD!

Tokom vrelih, tropskih dana koncentracija i pamćenje često zakažu. Ne možemo ceo dan sedeti pod klima uređajem kako bi izbegli pad koncentracije. Moramo pronaći rešenje kako ostati u ,,budan” ceo dan. Rešenje za taj problem je jod.

zdravlje: pr sreda 19.07. 15:04 Komentara: 0
strana 1 od 9 idi na stranu