JOD - za zdravu mamu i bebu

Svi znamo da postoje navike koje su veoma štetne u trudnoći ali isto tako postoje i one dobre, i za vas i za plod. Isto tako postoje namirnice koje nisu baš zdrave ali i one bogate vitaminima i mineralima dragocenim prvenstveno za plod.

Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Prema poslednjim istraživanjima, nedostatak joda u trudnoći može kasnije izazvati niži IQ deteta, probleme u razumevanju i čitanju tekstova ali i slabljenje koncentracije i sposobnosti pamćenja.

Jod je mineral koji svakodnevno mora biti zastupljen u ishrani trudnica. Svetska zdravstvena organizacija smatra da je upravo nedostatak joda, svuda u svetu, najvažniji uzročnik nedovoljno razvijenog mozga kod fetusa, a to se može sprečiti.

Drugi razlog redovnog unosa joda kod trudnica jeste štitna žlezda. Ukoliko štitnjača ne obavlja svoju funkciju pravilno, povećava se rizik od prevremenog porođaja, a može doći do nepravilnosti u telesnom rastu i izgledu ali i mentalnom razvoju fetusa.

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Pošto je jod važan i u prve tri godine razvoja mozga deteta, važno je uvrstiti ga u ishranu deteta svakodnevno. Sa samo 150 mikrograma dnevno, čovek zadovoljava svoje dnevne potrebe za jodom, dok su kod trudnica te potrebe malo veće, oko 250 mikrograma. Kako telo ne proizvodi jod, moramo birati namirnice bogate jodom. To su tikvice, beli luk, artičoke, zatim morska riba i alge a kod nas mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.

Za zdravu mamu i bebu, ne zaboravite jod!

Prati B92 na Viberu

Zdravlje: PR

Beba u pokretu

Da li je Vaša beba uvek u pokretu? Da li postaje nestrpljiva za vreme uobičajenog menjanja pelena, praveći od toga veliki izazov za sve? To znači da je pravi trenutak za isprobavanje Pampers Pants!

zdravlje: pr utorak 26.09. 15:05 Komentara: 0

Dekoncentrisani ste? Rešenje je JOD!

Tokom vrelih, tropskih dana koncentracija i pamćenje često zakažu. Ne možemo ceo dan sedeti pod klima uređajem kako bi izbegli pad koncentracije. Moramo pronaći rešenje kako ostati u ,,budan” ceo dan. Rešenje za taj problem je jod.

zdravlje: pr sreda 19.07. 15:04 Komentara: 0

Značaj zabave

Pitanje: Kako dete koje je tek prohodalo uči o svetu? Odgovor: Kroz igru. Jednostavno je. Svaki događaj, objekat ili aktivnost je za vaše dete prilika za igru.

zdravlje: pr ponedeljak 19.06. 14:35 Komentara: 0
strana 1 od 9 idi na stranu