Jod - prva linija odbrane od raka dojke

Prevencija je najbolji lek. Prema rečima američkog hirurga, Donalda Milera Jr, žene obolele od raka dojke su u svom organizmu u većini slučajeva, imale izrazit deficit joda. Zbog toga doktori skreću pažnju, da se redovno nadoknađuje jod u organizmu.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naučnici su dokazali da je jod esencijalan za zdravlje mlečnih žlezda odnosno ženskih dojki. Naime, zabeleženo je da žene koje obole od ove vrste karcinoma imaju povišen estrogen i nizak nivo progesterona u tkivu dojke. Upravo jod i tiroidni hormoni, regulišu nivo estrogena pa samim tim smanjuju rizik od ovog oboljenja.

Ne smemo zaboraviti da su preventivni pregledi neophodni u prevenciji raka dojke. Slika žene Na sreću, potrebna količina joda na dnevnom nivou je lako je nadoknadiva kroz hranu i piće.

Dnevna potreba odraslog čoveka iznosi oko 150 mikrograma, dece oko 130, a trudnicama se preporučuje 300 mikrograma joda. Najbogatije namirnice jodom su morske alge i plodovi, manje ga ima u povrću i mlečnim proizvodima, a kod nas ga ima u mineralnoj vodi bogatoj prirodno rastvorenim jodom

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema rečima američkog hirurga, Donalda Milera Jr., žene obolele od raka dojke su u svom organizmu u većini slučajeva, imale izrazit deficit joda.

Prati B92 na Viberu

Zdravlje: PR

Beba u pokretu

Da li je Vaša beba uvek u pokretu? Da li postaje nestrpljiva za vreme uobičajenog menjanja pelena, praveći od toga veliki izazov za sve? To znači da je pravi trenutak za isprobavanje Pampers Pants!

zdravlje: pr utorak 26.09. 15:05 Komentara: 0

JOD - za zdravu mamu i bebu

Svi znamo da postoje navike koje su veoma štetne u trudnoći ali isto tako postoje i one dobre, i za vas i za plod. Isto tako postoje namirnice koje nisu baš zdrave ali i one bogate vitaminima i mineralima dragocenim prvenstveno za plod.

zdravlje: pr ponedeljak 25.09. 09:45 Komentara: 0

Dekoncentrisani ste? Rešenje je JOD!

Tokom vrelih, tropskih dana koncentracija i pamćenje često zakažu. Ne možemo ceo dan sedeti pod klima uređajem kako bi izbegli pad koncentracije. Moramo pronaći rešenje kako ostati u ,,budan” ceo dan. Rešenje za taj problem je jod.

zdravlje: pr sreda 19.07. 15:04 Komentara: 0

Značaj zabave

Pitanje: Kako dete koje je tek prohodalo uči o svetu? Odgovor: Kroz igru. Jednostavno je. Svaki događaj, objekat ili aktivnost je za vaše dete prilika za igru.

zdravlje: pr ponedeljak 19.06. 14:35 Komentara: 0
strana 1 od 9 idi na stranu