Važnost dodira

Dodir je čulo koje je već po rođenju dobro razvijeno, i samim tim u startu veoma važno za vašu bebu. Čulo vida nije još uvek razvijeno, a mnogi zvukovi će tek postati smisleni za nju. Zato dodir predstavlja njen primarni vid poimanja sveta oko sebe.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

14:41

Default images

Koristite svaki trenutak za kontakt kožu na kožu: u kadi, krevetu ili dok se grlite na kauču sa svojom bebom u toploj sobi. Kako biste u potpunosti iskoristitili ovo taktilno iskustvo, masirajte vašeg mališana.

Saveti za pozitivno taktilno iskustvo za vas i vašu bebu

  • Masaža novorođenćeta je odlična ideja. Koristite se čvršćim potezima pre nego mekanim. Pored dodirivanja deteta rukom, eksperimentišite sa dodirivanjem preko materijala, sa mekanim tkaninama poput pliša, satena ili somota;
  • Bebe imaju probirljivo čulo dodira što znači da su određena brzina i mekoća važne. Bebama najviše odgovara nešto između – ni prebrzo ni presporo!
  • Dodir je prikladniji za bebu kada se kombinuje sa vašim pogledom punim ljubavi, gukanjem i ljuljanjem! Moguće je da bebe iz ovog razloga manje plaču kada su u naručju roditelja u pokretu, pre nego dok miruju.
  • Nakon nekog vremena, uhodaćete se u bebine signale i ritam. Prekomerna stimulacija može imati negativan uticaj na smanjenje stresa kod bebe, zato kada se beba potpuno primiri, smanjite intenzitet pokreta dok vam pogledom ne signalizira da želi još.


Koža ima preko pet miliona senzornih ćelija i upravo zbog toga je važno pružiti bebi najbolju zaštitu kože koju daje Pampers Premium Care pomoću njihovog jedinstvenog upijajućeg sloja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: