Ne odričite se hleba, a zadržite fit liniju!

Volimo da jedemo hleb i tačka. Ide tako dobro uz meso, namaze, ma nekada je sladak sam kada je onako vruć i hrskav.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 14.10.2016.

09:00

Ne odričite se hleba, a zadržite fit liniju!
Foto: Thinkstock / ilustracija

A svi bruje o tome da treba da ga izbacimo iz ishrane, ako želimo da sačuvamo liniju. A da li je to baš tako?

Beli hleb je zdrav, ako ga jedete u umerenim količinama. On sadrži kalcijum, hranljiva vlakna, gvožđe, vitamin B i protein.

Zanimljivo je da sadrži veoma malo kalorija, a brzo nas zasiti. Naravno, ponovo pričamo o umerenim količinama.

U odbranu belog hleba stali su i nutricionisti sa “Imperijal” koledža u Londonu. Oni kažu da je hleb na crnu listu namirnica dospeo isključivo zbog toga što ljudi nemaju meru kada ga jedu.

"Ako se ograničite na parče ili dva tokom obroka nećete imati problema. Beli hleb je zdrav jer za razliku od drugih namirnica koje nas čine sitim ne sadrži puno masnoća", rekao je nutricionista sa “Imperijal” koledža Gari Frost.

U jednoj kriški belog hleba ima 135 kalorija. Dakle, veoma malo. Ako jedete tost, po parčetu ste uneli samo 40 kalorija. Ove brojke mogu da vam budu od koristi, da tokom dana hleb uklopite u obroke, a da vas ne grize savest da ste preterali sa kalorijama.

Recimo, jedna palačinka sa namazom od lešnika ima 285 kalorija. Da li baš nju morate da pojedete za užinu? Parče pice od 150 grama sa sobom donosi neverovatnih 400 kalorija, a krigla piva ima samo 10 kalorija manje od kriške hleba.

Kada smo već kod alkohola, tek da znate čašica rakije je “teška” 110 kalorija, a čaša šampanjca 115. Dakle, svaki put kada nazdravite skoro pa kao da ste pojeli po jednu krišku hleba.

Ako sednete i izračunate, shvatićete da ne morate da se odreknete hleba ako želite da smršate.

Najgore je kada želite testo, a izbegavate hleb i onda se bacite na bolonjeze. Jedna porcija ima 580 kalorija, više od predloga jelovnika koje smo vam pripremili. A u ovim obrocima imate sve: i meso, i povrće i malo hleba. Zdravo i sito. Pa prijatno!

Teleće šnicle s povrćem

525 kcal

PLUS: Meso + krompir + povrće: zasićuje

Sastojci za 1 porciju

1 luk -18 kcal

200 g krompira – 174 kcal

2 tanke teleće šnicle (oko 75 g) -173 kcal

100 g rukole -10 kcal

3 kašičice maslinovog ulja -134 kcal

So

biber -4 kcal

rendani muskatni oraščić – 4 kcal

kriška belog hleba 135 kcal

Priprema: Polovinu glavice luka naseckajte na sitne kockice, a drugu polovinu na kriške. Krompir oljuštite i iseckajte na tanke kriške, pa pomešajte sa jednom kašičicom ulja. Zagrejte teflonski tiganj i na njemu 6-8 minuta propržite krompir, uz okretanje. Nakon 3 minuta dodajte luk iseckan na kriške i pržite zajedno. Krompir dobro posolite i pobiberite. Krompir i luk rasporedite po plehu prikrivenom papirom za pečenje i ostavite u rerni zagrejanoj na 100 stepeni, da ostane toplo. Meso posolite i pobiberite. U tiganju zagrejte 1 kašičicu ulja i na njemu 4 minuta propržite meso, uz okretanje. U širokom dubljem sudu zagrejte 1 kašičicu ulja i na njemu prodinstajte luk isečen na kockice. Dodajte rukolu i 3 kašike vode, i dinstajte 3-4 minuta, povremeno mešajući. Posolite, pobiberite i začinite muskatnim oraščićem. Servirajte sa šniclama i krompirom.

Piletina sa začinskim biljem i belim lukom

Samo 360 kcal

PLUS: Uz ovo će vam prijati čaša belog vina

Sastojci za 1 porciju:

1-2 krastavca - 28 kcal

1 kašika posnog jogurta – 6 kcal

1 kašičica limunovog soka, - 2 kcal

3 grančice peršuna – 1 kcal

1 pileći file (150 g) – 174 kcal

3 parčeta bageta – 306 kcal

So,

biber,- 4 kcal

1-2 čena belog luka – 20 kcal

1 kašika suncokretovog ulja – 135 kcal

Priprema: 1. Krastavac isecite na listiće i pomešajte s jogurtom. Dodajte so, biber i limunov sok. Skinite listiće peršuna s grančica i sitno ih iseckajte, a beli luk isecite na sitne kockice. Meso operite, osušite papirnim ubrusom, posolite i pobiberite. Na zagrejanom ulju 10-12 minuta uz okretanje pržite meso. Dodajte beli luk i peršun i sve zajedno pržite još minut. Pileći file i salatu servirajte na tanjiru. Uz ovo jelo služite baget.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: