Važnost joda za zdravlje

Jod je esencijalni mikroelement koji se u organizam unosi hranom i vodom.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 16.08.2016.

09:05

Default images
Foto: Thinkstock

Najveće količine joda se skladište u štitnoj žlezdi. Uz pomoć joda štitna žlezda proizvodi tiroidne hormone koji su neophodni za pravilno funkcionisanje svih ćelija u organizmu. Esencijalan je za normalan rast i razvoj dece, a pre svega za normalan razvoj centralnog nervnog sistema i inteligencije u prve tri godine života.

Iako se već par decenija kuhinjska so jodira u većini država, procenjuje se da od nedostatka joda pati čak trećina svetske populacije. Nedostatak joda može da izazove gušavost, kao i određena karcenogena oboljenja. Deca su naročito osetljiva na nedovoljnu količinu joda u organizmu, a posledice mogu da budu mnogo veće i dugotrajnije nego kod odraslih. Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) čak tvrdi da postoji jasna veza između nivoa joda koji žena ima tokom trudnoće i kasnije inteligencije deteta. Nedostatak joda je glavni uzrok oštećenja mozga u detinjstu. U značajnim fazama razvoja može da rezultira u mentalnoj zaostalosti, gluvoći, zakasnelom fizičkom i kognitivnom razvoju. IQ osoba koje nemaju dovoljno joda može da bude i za 15 bodova niži.

Preporučena dnevna doza joda za odrasle osobe iznosi 150 mikrograma (za trudnice i dojilje skoro 300 mikrograma). Jedna činjenica se često ne uzima u obzir a to je sve veća izloženost modernog čoveka takozvanim goitrogenima – supstancama koje ometaju funkciju tiroidne žlezde tako što se vezuju za iste receptore kao i jod. Jedan od njih je bromid, koji se između ostalog nalazi u pesticidima, nekim pecivima, lekovima kao i pastama za zube i tečnostima za oralnu higijenu.

Prema rečima Dr Ranka Rajovića, osnivača i prvog predsednika MENSE Srbije i autora NTC programa koji se primenjuje u 20 država Evrope, već samom ishranom može mnogo toga da se promeni i da se utiče na pravilan rast i razvoj. Ovo se naročito odnosi na period trudnoće i najranijem periodu života deteta. Zato je veoma važna edukacija roditelja i budućih majki, jer intezivan period razvoja mozga tokom trudnoće i prvih nekoliko godina života je jako osetljiv na promene koje dolaze iz spoljašnje sredine. Posebno je važno napomenuti da genetika predstavlja potencijal, a kako će se genetika ispoljiti zavisi od okruženja i tu se vidi značaj ishrane i mikroelemenata koji utičiu na razvoj moga, a tu jod zauzima važno mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: