Kako vaša beba komunicira?

Pre nego što novorođenče progovori, kao vid komunikacije koristi zvukove i gestikulaciju. Bilo da se vaša beba smeje ili place, šutira ili maše, saznajte zbog čega je ovaj način komunikacije važan i kako da ga ohrabrite.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 26.02.2016.

11:17

Default images

Ništa nije važnije za bebu od duboke emocionalne povezanosti koju progresivno grade sa svojim roditeljima. To je važan deo roditeljstva. Takođe, te jake emotivne veze su jednako važne za roditelje. Jer, šta može biti divnije od bebinog prvog osmeha, prvog gugutanja, bebinog prvog “pa-pa” pozdrava, kao i prvog zvuka koji podseća na smislenu reč!

U ovom članku, prvo ćemo razmotriti spontanu mimiku lica koja prethodi smislenoj gestikulaciji, poput plača, osmehivanju i namrštenog izrazu lica, zatim i važnost uloge koju igra spontana gestikulacija u razvoju komunikacije sa novorođenčetom, konačno ispitujući prednosti i mane naprednijih koraka u učenju bebe njenim prvim smislenim potezima.

Kada započinje dijalog? Kada se stvaraju emotivne veze?

Nekada smo bili vođeni mišlju da dijalog započinje kada beba može da izgovori kratku rečenicu u period između 18. i 24. meseca. Sada znamo da interakcija započinje mnogo pre toga. Čak i poslednja tri meseca provedana u utrobi jasno ukazuju na dijalog. Kada majka oseti pokrete bebe u stomaku, češto će razgovarati sa njom. I, kada fetus čuje njen glas, može se desiti da se na trenutak primiri, a zatim nastavi da se pokreće, na šta će majka odreagovati ponovnim obraćanjem bebi. Takvi mali dijalozi najčešće nastupaju dok majka miruje i može bolje da oseti bebine pokrete. Čim se baba rodi, roditelji istog trenutka započinju konverzaciju sa bebom; jednostavno ne mogu da se suzdrže. Ćaskaju sa novorođenčetom kao da ono sve razume: “Dobro jutro, malena, kako si nam danas?”, tepajući kako bi zadobili pažnju bebe. I ubrzo beba počinje da odgovara na taj način što šutira nogicama. Gotovo nesvesno, roditelji onda na kratko pauziraju kako bi napravili bebi prostor za odgovor koji je u skladu sa njenim nejezičkim veštinama.

Počeci komunikacija sa novorođenčetom

Pre prvih suza, osmeha i mrštenja, beba prvenstveno reaguje na govor roditelja tako što pomera svoje nožice, i sa neka 3 meseca, na taj način što se plazi i ispušta gugutave zvuke. Tek oko 10.-13. meseca većina beba izgovori smislenu reč. Ali, nemojte misliti da su do tog trenutka ignorisale postojanje jezika. Istraživanja su pokazala da mnogo pre izgovorenog prvog zvuka, bebe postaju svesne jezika. Po rođenju, bebe mogu da razlikuju maternji jezik (koji su slušale u utrobi) od drugih jezika, mogu da razlikuju jake zvuke poput /pa/ i /ba/ i, sa 8 meseci, razvrstavaju bujicu nadolazećeg govora u zasebne reči. Iako su zauzeti obradom jezika od samog početka, mnogo je više vremena potrebno da beba stvori sopstvene zvuke i reči. Brbljanje počinje sa 5-6 meseci, kada bebe neprestano vežbaju različite glasove. Uprkos ovom vežbanju proizvodnje zvuka, potrebno je još 3 ili 4 meseca pre nego što većina novorođenčadi proizvde bilo šta nalik smislenoj reči.

Zašto je potrebno toliko dugo? Jedan od razloga je poteškoća u razvoju njihovih veština u artikulaciji tako da bebe mogu da podese usne kako bi bile u stanju da izgovore zvukove koji će proizvesti reči. Zaista, na početku, loša motorika kod novorođenčadi je preteča finih motornih veština neophodnih za kontrolu artikulacije govora. Potrebno je dosta meseci za oblikovanje govornog aparata bebe kako bi bila u mogućnosti da izgovori engleski ili francuski ili japanski, u zavisnosti od govornog područja na kom boravi. Mišići njihovog sistema za artikulaciju su kruti i progresivno ih oblikuje jezik koji slušaju i pokušavaju da proizvedu. Zbog toga mumlanje igra krucijalnu ulogu u oblikovanju našeg govornog sistema. Ali bebe efektivno komuniciraju, mnogo ranije pre izgovorenih magičnih prvih reči. Ovde gestikuacija igra važnu ulogu.

Važnost gestikulacije u komunikaciji

Pored govora, u našoj prirodi je da se koristimo gestikulacijom. Samo pogledajte kako dva prijatelja ćaskaju i primetićete koliko zapravo koriste i svoje ruke za vreme razgovora. Ljudi su ranije mislili kako se samo Italijani koriste gestikulacijom, ali su precizna ispitivanja takozvanih “rezervisanih” Britanaca pokazala da oni, takođe, koriste gestikulaciju koja prati govor. Da li ste ikada pokušali uopšte da ne gestikulirate dok pričate? Videćete koliko je to zapravo teško, zato što je gestikulacija sastavni deo govora.

Zahvaljujući zaštiti od 5 zvezdica novih Pampers Premium Care pelena, vi i vaš maleni poznavalać mekoće zajedno možete uživati u svakom momentu.

Novi Pampers Premium Care sa 5 zvezdica kada je reč o zaštiti i uključuje sledeće karakteristike:
  1. Novi svileni i meki prvi sloj: oblaže kožu vaše bebe u svilenu mekoću, specijano dizajniran da obezbedi zaštitu kože koju vaša beba zaslužuje
  2. Prvo i jedinstveno magično upijajuće jezgro: pomaže da se vlažnost ravnomerno rasporedi
  3. Indikator vlažnosti: obaveštava vas kada je vreme za presvlačenje, kako biste kasnije mogli da nastavite sa uživanjem u društvu vašeg mališana
  4. Materijal koji diše: pozadinski sloj kroz koji vazduh cirkuliše kako bi bebina koža mogla da oseti vaše milovanje
  5. Rastegljive stranice: pojas koji vašu bebu nežno obmotava ljubavlju


Za više informacija posetite Facebook stranu Pampers Serbia.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: